Uzay aracı Perseverance Kızıl Gezegen’e 18 Şubat 2021’de sorunsuz bir şekilde indi. Araç, Kızıl Gezegen’de kalışı süresince geçmiş yaşam izlerini araştıracak. 2030’lu yıllarda yeniden Dünya’ya dönüşünde kaya parçaları da getirecek. 1970’lerden bu yana ABD’nin Mars’a gönderdiği ilk uzay aracı olan Perseverance, 470 milyon kilometre yol kat etti.
Perseverance Uzay Aracı Mars’a İniş Yaptı
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Perseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars’a başarılı iniş yaptı.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Perseverance misyonu kapsamında 20 kamera ve mini helikopteriyle Kızıl Gezegen Mars’a iniş yaptı. Perseverance, Dünya ile uzaklığı Güneş etrafındaki yörüngesine göre 55 milyon ila 400 milyon kilometre arasında değişen Kızıl Gezegen’de yaşamın izlerini arayacak.
Yaşam İzlerini Arayacak
Gezegenin yaşanabilirliği üzerine araştırmalar yapıldı. Biyolojik yaşantının varlığı için geçmişteki şartların uygun olup olmadığı araştırıldı. Bu soru büyük oranda yanıtlanmış durumda. 2000’li yıllarda gezegende araştırmalar yapan Spirit ve Opportunity ile yakın zaman önce Curiosity, Mars’ın bir zamanlar daha sıcak ve ıslak bir gezegen olduğunu ortaya koydu.
Perseverance, kendinden önceki robotların bilgileri ışığında, eğer bir zamanlar var oldularsa, ilkel yaşam formalarının izini arayacak. Bunun için de bir zamanlar devasa bir göl olan Jezero’ya indiriliyor.
Jezero Krateri neden önemli?
Jezero Krateri ismini Bosna – Hersek’teki aynı adlı şehirden alıyor. Slav dillerinde “jezero” aynı zamanda “göl” anlamına geliyor.
45 km çapındaki kraterde kil ve karbonat dahil birçok kaya türü bulunuyor. Bunların içinde bulunacak organik moleküller geçmişe dair yaşam belirtisi anlamına gelecek.
Milyarlarca yıl öncesinde var olduğu düşünülen gölün kıyısında bazı tortumsu kalıntılar bulunması bekleniyor.
Uzmanlar, bazı göllerde rastlanan ve mikrop kalıntıları ile karbonatların etkileşimi sonucu oluşan bu tür tortuların bir zamanlar burada yaşam olduğuna dair veri teşkil edeceğine inanıyor.
Perseverance Uzay Aracı Mars’a Nasıl İndi?
Kızıl gezegenin atmosferine girdikten sonra roket motorlarının hızı yavaşlatılan uzay aracı bir iniş paraşütü ile Mars yüzeyine yöneldi. İniş manevrasının son aşamasında ise yaklaşık 20 metre yükseklikten Jezero Krateri’ne kablolarla bir tür vinç tarafından çekilerek indirildi. Vinç daha sonra gezegene kendi inişini yapmak için uzay aracından ayrıldı.
Araç, Mars’ın atmosferine planlandığı vakitte girdi ve robotun inişinin başarılı olduğuna ilişkin ilk sinyal inişten 7 dakika sonra Dünya’ya ulaştı.
Dünya ile Mars arasındaki 190 milyon kilometrelik mesafe nedeniyle, herhangi bir iletişimin ulaşma süresi yaklaşık 11 dakika. Bu nedenle eğer bir şeyler yanlış giderse, Dünya’daki kontrol merkezinin müdahale için zamanı olmuyor. Kontrol, Perseverance’taki otonom sistemlerde oldu.
Mars’tan Yeni Görüntüler Gönderdi
Üzerindeki ekipman sayesinde mikroskobik görüntü elde edebilen Perseverance’ın elde ettiği veriler Dünya’ya gönderilerek değerlendiriliyor.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
Tüm fotoğrafların telif hakkı Nasa/JPL-Caltech’e aittir.
Yorum Yap