Analiz Genel

Büyük Sıfırlama (Great Reset)

Büyük Sıfırlama
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu olan Prof. Klaus Schwab’ın isim babası olduğu bir kavramdır. “The Great Reset” yani Büyük Sıfırlama.

Bakın ne diyor Schwab;

Daha iyi bir sonuca ulaşmak için dünya, eğitimden sosyal sözleşmelere ve çalışma koşullarına kadar toplumlarımızın ve ekonomilerimizin tüm yönlerini yenilemek için ortak ve hızlı bir şekilde hareket etmelidir. Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e kadar her ülke katılmalı ve petrol ve gazdan teknolojiye kadar her endüstri dönüştürülmelidir. Kısacası, kapitalizmin “Büyük Sıfırlanmasına” ihtiyacımız var.

Prof. Klaus Schwab

Her şeyi sıfırlama baştan, yeniden inşa ederek yeni bir dünya kurmak. Neyi peki baştan inşa etme hedefi var burada? Ekonomiyi, üretim modelini. Burada çevreyle barışık yeşil sürdürülebilir enerjilerden bahsediliyor. Toplum modelini, sosyolojiyi hatta bu bir paradigma değişikliği olarak tanımlanıyor.

Paradigma ne demek?

Sıradan kullanımıyla paradigma sözcüğü; taklit edilebilecek ya da izlenebilecek tipik bir örnek ya da modeli ifade eder.

Bilim insanların dünyaya bakış açısını şekillendirmek amacıyla kullanılmakta olan görüş. Bizim kavramlara; yani her anlamdaki kavramlara; sosyoloji, siyasi ekonomik, ahlaki, felsefi getirdiğimiz tanımlar. Bu tanımların değişmesine, bizim onlara yüklediğimiz manaların değişmesine paradigma değişimi deniyor.

Dünya Ekonomik Forumu dediğimiz zaman hiç öyle küçümsenebilecek bir yapıdan bahsetmiyoruz. 2020’in başında Klaus Schwap bunun takdimini yaptıktan sonra tabi daha öncesinde bununla ilgili yayınları var. Kürsüde Prens Charles’ı kürsüye takdim etti. Prens Charles kürsüye çıkıp dünya için bu kadar önemli bir meseleyi aktardı. Onun ağzından neden bunun gerekli olduğu ve tırnak içerisindeki pandeminin nasıl bunun bir katalizör olduğunu ortaya koyduktan sonra bu modeli getirdi.

Diyorlar ki, şu anda bizim kurduğumuz sistemler o kadar kırılgan, o kadar zayıf ki…Evet bu bir gerçeklik. Sağlık anlamında çok zayıfız, işte bu bizi test etti. Çok daha güçlüsü gelebilir. İklim anlamında doğaya, dünyaya zarar veriyoruz. Bununla ilgili felaketlerle karşılaşacağız gibi bir argüman getirildi.

Herşey yeniden yapılacak ama buradaki amaç ne?

Asıl amaç gösterilenin ötesinde çok daha büyük bir şey var. O da dünyayı küresel sosyalizm diyebileceğimiz, bu şekilde isimlendirilen en azından bugün için Global Socializm diyorlar. Bu elitler, bu yapılar, küreselci çevre ama bu aslında sosyalizmin biz bilirizki bürakraktik oligarşinin egemen olduğu bir yapıdır. Ama buradaki getirilen önermede bürakratik oligarşi değil şirket oligarşisi. Yani bütün mülkiyetin dünya üzerinde ulus üstü şirketlere ait olduğu ve bunun kullanım hakkının da kiralama yönetimyle dünyaya verildiğidir. Zaten bunula ilgili yaptıkları yayınlarda diyorlar ki 2030 yılına geldiğimiz zaman dünya artık öyle bir yer olacak ki hiçbir şeye sahip olmayacaksınız ama çok mutlu olacaksınız. Ne isterseniz kiralayacaksınız diyorlar. Net olarak böyle bir tanım karşımıza koyuyorlar.

Peki o zaman şunu sormak lazım:

Eğer her istediğimiz şeyi kiralayabiliyorsak; bakın orada “her istediğiniz” de şeydir yani sana diyorki istersen olacak, üzülme, endişelenme. Peki kiralayacaksak bunları biz kimden kiralayacağız? Demek ki bunun bir sahipliği olacak. İşte orada bu şirketler devreye giriyor. Bu küresel sosyalizm dedikleri yani mülkiyetin tamamen ele geçirilmesi.

Şuan dünya üzerinde tahkim edilmiş bu finans elitlerinin kurulmuş bir yapı var. Ne zamandan özellikle 1944 Brettın Woods Anlaşması’ndan itibaren 2. Dünya Savaşı’nın sonundan itibaren bir sistem kurdular. Bu sistemde dolar’ı dünyanın ortak döviz rezerv birimi haline getirdiler. Bu parayı da zaten kendileri basıyordu. Yani Amerika’da FED dediğimiz yapı Federal Rezerv dediğimiz yapı federal değildir sadece ismi federaldir. Yapısına baktığımız zaman böyle bir şeyden bahsedemeyiz, şirkettir. Şimdi bu şirketin ve bunun muadili dünyanın  farklı yerlerindeki küresel finans şirketlerine, bu elitlere ait olan yaptıkları işlere baktığımız zaman borsalar üzerinden şirket hisselerini satın almaları. Kamulaştırma ama bildiğimiz manada bir kamulaştırma değil; devlete değil, şirketleştirme. Belli bir merkezde toplama. Emlak alacaklarının, Mortgage kredi alacaklarının satın alınması. Amerika’da emlak piyasasının üçte birini satın almış durumdalar. Bunlar hiç dünyada konuşulmuyor. Özel milkiyetin nasıl tırnak içerisinde kamulaştırıldığını ama aslında şirketleştirildiğini görüyoruz. Buraya doğru evrilen bir sosyalist politakadır. Bunu şirketler eliyle yapıyorlar ve dünyayı buraya doğru eviriyorlar.

2030’ a geldiğimiz zaman bu sistemin ne şekilde sürdürülmesi lazım?

Büyük bir ekonomik kriz yaşayacağız. Bunu biz şuan zaten içinde olduğumuz dönemde görüyoruz. Ortaya çıkan o borsa çöküşü birinci dalgasıydı bu yaşayacağımız krizin.

2. Büyük dalga geldiği zaman merkez bankaları ki yine bu finans yapısı öyle bir tepki verecek ki; karşılıksız, devasa miktarlarda bizim insanlık tarihinde görmediğimiz miktarlarda para basacaklar ama karşılıksız. Borç olarak insanları borçlandırarak ve bunun bir şekilde piyasada dönmesi için bir şeye ihtiyaçları var. Bir programa ihtiyaçları var. İşte bu programın 2030’un içerisinde olan bu sistemin sürdürülebilir sistemler kurma iddaasının en belirgiin şekilde ortaya çıktığını Amerika’ da görüyoruz. Buna Green New Deal diyorlar. Yeşil Yeni Mütabakat ve bunun için öngörülen bütçe 100 trilyon dolar ve şuanda dünyada böyle bir para yok. Bunu karşılıksız olarak basacaklar ve hükümet projeleri geliştirecekler. Devasada büyük ölçülerde, boyutlarda bu aynı zamanda mevcut siyasi hükümetleri ticari hükemetlere dönüştürmek yolunda atılacak bir adım olacak. Onları siyasi alandan çekip siyasi yetkiyi, gücü şirketlerde toplayıp hükümetlere de ticari bir rol vererek yeni bir dünya inşa edilecek.

Green New Deal (Yeşil Yeni Mütabakat)

Büyük Reset’in  aslında ortaya koyduğu gerçeklik budur. Ama bize, önümüze sunulan daha pembe hayallerle ne diyorlar? Herşeye sahip olacağız Uzaya gideceğiz. Böyle iddialar koyuyorlar.Mars’a yapılacak yolculuklar, uzaylı hayatının araştırılması sağlık alanındaki gelişimler, organların laboratuvarda üretilmesi güzel şeylerle birlikte bakın bunlar hep yem olarak insanların önüne koyulur. Tarih boyunca da hep böyle olmuştur.

Kaynakça: Dogrulukpayi, TIME, GreatReset, AA, Wikipedia

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap