Yaşamınızın bir döneminde herhangi bir programlama dili ile az veya çok ilgilendiyseniz. Python adını duymuş olabilirsiniz. Önceden bir programlama dili deneyiminiz hiç olmamış olabilir. Python adının bir yerlerden kulağınıza çalınmış olma ihtimali bir hayli yüksek. Bu satırları okuyor olduğunuza göre, Python adını en az bir kez duymuş olabilirsiniz. Yada bu şeye karşı içinizde hiç değilse bir merak uyandığını varsayabiliriz.
Python Nedir?
Python (C, C++, Perl, Ruby ve benzerleri gibi) bir programlama dilidir. Tıpkı öteki programlama dilleri gibi, önünüzde duran kara kutuya, yani bilgisayara hükmetmenizi sağlar. Python dili Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90’lı yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Çoğu insan, isminin Python olmasına aldanarak, bu programlama dilinin, adını piton yılanından aldığını düşünür. Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin adı piton yılanından gelmez. Rossum bu programlama dilini, The Monty Python adlı bir İngiliz komedi grubunun, Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden esinlenerek adlandırmıştır. Ancak her ne kadar gerçek böyle olsa da, Python programlama dilinin pek çok yerde bir yılan figürü ile temsil edilmesi neredeyse bir gelenek halini almıştır.
Dediğimiz gibi, Python bir programlama dilidir. Üstelik pek çok dile kıyasla öğrenmesi kolay bir programlama dilidir. Bu yüzden, eğer daha önce hiç programlama deneyiminiz olmamışsa, programlama maceranıza Python ’la başlamayı tercih edebilirsiniz.
Neden Programlama Öğrenmek İsteyeyim?
Günlük yaşamınıza şöyle bir bakın. Gerek iş yerinizde olsun, gerek evde bilgisayar başında olsun, belli işleri tekdüze bir şekilde tekrar ettiğinizi göreceksiniz. Mesela sürekli olarak yazılı belgelerle uğraşmanızı gerektiren bir işte çalışıyor olabilirsiniz. Belki de her gün onlarca belgeyi açıp bu belgelerde birtakım bilgiler arıyor, bu bilgileri düzeltiyor, yeniliyor veya siliyorsunuzdur. Bu işlemlerin ne kadar vakit alıcı ve sıkıcı olduğunu düşünün. Eğer bir programlama dili biliyor olsaydınız, bütün bu işlemleri sizin yerinize bu programlama dili hallediyor olabilirdi.
İşte Python programlama dili böyle bir durumda devreye girer. Her gün saatler boyunca uğraştığınız işlerinizi, yalnızca birkaç satır Python kodu yardımıyla birkaç saniye içinde tamamlayabilirsiniz.
Neden Python?
Python programlarının en büyük özelliklerinden birisi, C ve C++ gibi dillerin aksine, derlenmeye gerek olmadan çalıştırılabilmeleridir. Python ’da derleme işlemi ortadan kaldırıldığı için, bu dille oldukça hızlı bir şekilde program geliştirilebilir.
Dilinin basit ve temiz söz dizimi olması onu programcılar tarafından tercih edilen dil haline getirmiştir. Python’un söz diziminin temiz ve basit olması sayesinde hem program yazmak, hem de başkası tarafından yazılmış bir programı okumak, başka dillere kıyasla çok kolaydır.
Genel kullanım alanı geniş ve yazılım sanayisinde çok seviliyor. Aynı zamanda açık kaynak bir dil. Bu sayede birçok geliştirici tarafından sürekli geliştiriliyor. Bu da Python’ ı öğretici kaynak bulunması yönünden avantajlı kılıyor. Python farklı platformlarda herhangi bir veri kaybına uğramadan kullanılabiliyor oluşu yani güvenilir olması tercih edilmesinin bir diğer nedenidir.
Python Kullanan Bazı Büyük Şirketler
Google, Facebook, Youtube, NASA, CERN, Mozilla, Disney, Wikipedia, Yahoo, Zope
Python Nerelerde Kullanılır?
Python dilinin kullanım alanları genellikle şöyledir:
- Bilim ve Teknoloji Sanayisi.
- Askeri savunma
- Hacking Network Sistemleri
- Bilimsel ve Numerik Hesaplamalar
- Yapay Zeka Uygulamaları
- Veri Bilimi
- Siber Güvenlik
- Web programlama
- Ağ ve Soket Programcılığı
- Oyun Programlama ve Geliştirme
ve daha birçok alanda Python kullanılır.
Platform Desteği
Python programlama dili pek çok farklı işletim sistemi ve platform üzerinde çalışabilir. GNU/Linux, Windows, MacOS, BeOS, MS-DOS, iOS, Android vb. gibi birçok ortamda Python uygulamaları geliştirebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir ortamda yazdığınız bir Python programı, üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan veya ufak değişikliklerle başka ortamlarda da çalıştırılabilir.
Kaynakça: Pythonearth, python3statement, Python
Yorum Yap