Genel Teknoloji

Boring Company

Boring-Company
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

The Boring Company, 2016’nın sonlarında Elon Musk tarafından kurulan ve geleceğin ulaşım alternatiflerinden birini yaratmayı hedefleyen bir şirkettir. Los Angeles’daki yoğun trafiği yerin altına indirerek trafikte boşa geçirilen zamanı, hava ve ses kirliliğini önlemeyi amaçlanıyor. Projeyle, yer altı trafiğinde saatte 200 kilometre hızla güvenli bir seyahat mümkün olacak.

Arabalar saatte 200 km hıza ulaşıyor.

The Boring Company’nin kurucusu Elon Musk, Los Angeles trafiğinin insanların hayat kalitesini düşüren ve oldukça canını sıkıcı olduğunu söylüyor.

Temel Çalışma Mantığı

Tünelin giriş ve çıkış bölümleri, şehrin dokusuna zarar vermeden entegre ediliyor. Asansörle tünele indirilen araçlar, hiç hareket etmeden asansörün üstündeki kızakla hareket ettiriliyor.

Arabalar asansör yardımıyla yer altına inidiriliyor.

Tünel kazma işlemleri sırasında günlük hayatı etkileyecek herhangi bir kısıtlama olmaz. Şehirlerde yaşayan insanlar günlük rutinlerini gerçekleştirirken herhangi bir rahatsızlık hissetmezler. Tünel kazmanın herhangi bir sınırı olmayacağı için, sınırsız sayıda tüneller eklenerek sınırsız trafik hacmi bu tünellere yönlendirilebilir. Ayrıca tünel inşaatları yer altının derinliklerinde yapıldığı için görünmez ve sessizce ilerleyebilir. Son olarak da tüneller herhangi olumsuz hava şartından etkilenmez.

Neden daha önce denenmedi?

Tünel kazmak oldukça maliyetli bir iş. 1,5 kilometrelik bir tünel oluşturmak ortalama 1 milyar dolarlık bir maliyeti beraberinde getiriyor. Tünel ağlarının yapılabilmesi ve maliyetin karşılanabilmesi için 1 milyar dolarlık yatırımının en az 10 kat küçültülmesi gerekiyordu. Boring Company bu planlamayı yapmayı başardı.

Maaliyetli bir sistem tasarlandı.

Tünelle ulaşımın metrodan farkı ne?

Projede araçları taşıması planlanan elektrikli kızaklar, bildiğimiz metro araçları ve otonom araçlara göre çok daha hızlı. En önemlisi de bu kızakların hepsi ‘ekspres’ olarak çalışıyor. Gidilecek yere gidene kadar durmuyor ve ulaşabilecekleri maksimum hızda seyahat sağlanıyor. Böylelikle zamandan tasarruf sağlanmış oluyor.

Yer altından geçecek boring company tünelleri

Neden hava ulaşımı değil de tünel?

The Boring Company’nin kurucusu Elon Musk bu soruyu şöyle yanıtlıyor. “Açıkçası roketler yapıyorum, uçan şeyler yapıyorum. Uçan şeylere karşı doğal bir ön yargı değil ama uçan arabaların oldukça gürültülü olacağına ilişkin bir sorun var. Oluşan rüzgar gücü çok yüksek olacak. Diyelim ki başınızın üzerinde bir şeyler uçuyor. Her yerde bir sürü uçan araba var. Bu endişe azaltıcı bir durum değil.

Elon Musk boring company hakkında yöneltilen soruları yanıtlıyor.

Kaynakça: BoringCompany, TheSun, Spectrum, Wikipedia, İnvestopedia

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap