Genel Teknoloji

İnsana En Çok Benzeyen 5 Robot

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Son yıllarda robotlara olan merakın artması ve teknolojinin hızla gelişmesi ile robotlar da hızlı bir gelişim içine girdi. Fonksiyon ve çeşitleri artan robotlarda şu an ki asıl amaç; insana en yakın robotu yapabilmek. Bir çok şirket insansı robotlar konusunda yarışıyor. İnsana en çok benzeyen 5 robot nerede üretildi, ne özellikleri var sorularının cevabını bulacaksınız.

Robotlar insanların yıllardır merak ettiği ve insanların gelecek hayallerinin içerisinde olan teknoloji harikaları. Robot teknolojileri o kadar ileri boyutlara çıktı ki artık bazı robotları insanlardan ayırt etmek neredeyse çok zor. Bu insansı robotlar insanlar gibi davranıyor ve insanların bir çok özelliğine sahip durumda. İşte insana en çok benzeyen 5 robot.

 1-Jia Jia

Jia Jia Çin’de üretilen ve insana çok benzeyen dünyada ki robotlardan birisi. Aynı zamanda sergilediği insansı hareketleri ile de bir çok robottan ayrılıyor. Bilim ve teknoloji üniversitesinde geliştirilen yapay zekâya sahip Jia Jia konuşabiliyor. Geleneksel Çin kıyafetleri ile giydirilen ve saçlarıda bu şekilde yapılan Jia Jia oldukça gerçekci durmakta ve bir çok insan Jia Jia’nın robot olduğunu anlayamıyor. İlk kez 2016 senesinde tanıtıma sunulmuştur. Yapay zekâ sayesinde öğrenme yeteneklerinin ve kelime haznesinin genişleyeceği planlanıyor.

2-Sophia

Sophia, 2015 yılında faaliyete geçti. Sophia yaşlılara ve ziyaretçilere parklarda yardım etmesi için Hong Kong merkezli Hanson Robotics tarafından tasarlandı. Sophia’ya Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verilmiştir.

Göz teması kurmak ve insanları tanımak için kameraları ve özel yazılımı bulunan Sophia, sesleri algılayabiliyor ve insanlarla iletişime geçebiliyor.

‘Sophia’, kendisine vatandaşlık verilmesinin ardından, “Dünyada vatandaşlık alan ilk robot olmaktan onur ve gurur duyuyorum” demişti.

3-Ocean One

Ocean One’ın uzaktan kumanda edilebilen kolları ve bilekleri sayesinde tuttuğu ve kavradığı herşeyin uzaktan hissedilebildiğini kaydetti.

Oldukça sevimli bir görüntüsü olan Ocean One‘ın üretim amacı mercan resimlerini keşfetmek. İnsanların bile ulaşamayacağı derinliklere ulaşan bu yapay zekalı robot birçok zorluğu görevinde üstesinden geldi. Bu görevlerden biri de 2016 yılındaki dalışıydı. Bu dalışında Akdeniz’in 100 metre altına dalan Ocean One 1664 yılında Fransa’da batan 2 önemli geminin enkazını keşfetti.

4-Erica

Japonya’nın Osaka Üniversitesinde Hiroshi Ishı Guro tarafından geliştirilen yüz tanıma sistemine sahip, yapay zekâlı Erica insanlarla kolaylıkla iletişim kurabiliyor. Erica dünyanın en güzel ve zeki Robotlarından birisi. Üstelik duygularını yansıtacak yüz ifadelerini de kullanabilir. Erica ilk olarak Japonya’da haber spikerliği yaptı. Şimdi ise bir bilim kurgu filminin ilk yapay zekâlı kadın başrol oyuncusu olarak kariyerini sürdürüyor.

5-Han

Hanson Robotics tarafından yapılan ve Asia Expo’da tanılan Hong Kong’lu Han isminde ki bu robot insansı görünüşü, çevresiyle etkileşime geçmesi ve şaşırtıcı minik hareketleri ile dikkat çekmekte. Yüzünde bulunan 40 ayrı motor sayesinde insansı mimikler yapabilen robot insanlarla etkileşime girip sohbet edebiliyor. Han komik espiriler yapabiliyor ve üretim amacı gaziona, kumarhane gibi mekanlarda insanları eğlendirmek. Üretici firma yakın zamanda Han’ın dişi versiyonunuda çıkaracağını belirtmiş.

Kaynakça: Wired, Spectrum, Webtekno, OpenAccessGovernment, Wikipedia, Hansrobot

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap