Genel Genel Kültür

Skimming Tekniği ile Aradığın Bilgiyi Hemen Bulabilirsin

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Okumaya fazla zaman ayırdığını mı düşünüyorsun? Metindeki önemsiz bölümleri okuyarak zaman harcadığını mı düşünüyorsun? Daha hızlı şekilde asıl bilgiye ulaşmak mı istiyorsun? O halde Skimming Tekniği ile aradığın bilgiyi hemen bulabilirsin, kısa yoldan aradığınız bilgiye ulaşabilirsiniz.

Skimming Tekniği Nedir?

Skimming tekniği, okunan metin hakkında genel bir izlenim elde etmek için metni normal okuma hızımızdan daha hızlı incelemeye almaktır. Burada var olan amaç kısa sürede gerekli olan tüm bilgiyi elde etmek, okumaktan kaçmak değil. Gerçekten bir şeyleri temiz bir kafayla okuyabilmek için çoğu zaman vaktimiz yok.

Skimming Tekniği metin hakkında genel konuyu öğrenmek için hızlı etkili bir yöntem.

İnceleme esnasında örneklere ve diğer ayrıntılara takılmak bizi hedefimize geç ulaştıracaktır. Bundan sebeple önce başlıkları, paragraftaki başlangıç-bitiş cümlelerini ve kalın puntoları okuyarak göz gezdirebiliriz. Böylece aramış olduğumuz anahtar kelimeyi daha hızlı bulabiliriz.

Skimming Tekniği Nasıl Uygulanmalıdır?

Skimming Tekniğinden en yüksek verimi almanız için uygulanacak adımlara gelin beraber bakalım.

  • Önce tabii ki ana başlığı okumalısınız. İstediğiniz konuyu size verip veremeyeceğini net olarak ortaya koyacaktır.
  • Okumaya başladığınız konu ne ise asla ama asla ilk paragrafı kaçırmayın. Yazar her zaman için ana fikri orada verir.
  • Başlıkları ve alt başlıkları okuyun.
  • Herhangi bir resim, çizelge veya grafik varsa dikkat edin. Orada istatistiksel bilgilerin tüm özetini çıkarabilirsiniz.
  • Herhangi bir italik veya kalın harfli kelime veya kelime öbeğine dikkat edin.
  • Son paragrafı mutlaka okuyun. Öğrenmek istediklerinizin özeti ya da anlatılanların tüm sonucu her zaman için o son paragraflarda yer alır.

“İnsanlık tarihinde hiçbir zaman, beyinlerimizin bugün olduğu kadar çok çalışmak zorunda olmadıklarını açıklıyor. Artık bir bilgisayar monitörü veya cep telefonu önünde saatlerce zaman harcayan ve her yönden alınan bilgileri işlemekle meşgul olan bir neslimiz var, bu yüzden düşünme ve hissetme yeteneklerini kaybediyorlar. Bu bilgilerin çoğu yüzeyseldir. İnsanlar derinlikten fedakarlık ediyor ve diğer insanlardan hissederek kesiyorlar. ”

Edward Hallowell

Akademik makaleleri skimming tekniği ile okuyabilirsiniz.

Derin okuma zaman alır. Bilgiyi anlamak için yavaşça okumak birçok kişi için bilişsel olarak kolay değildir. Bu makalenin gerçekten iyi ve zaman ayırmaya değer olup olmadığını nereden biliyorsunuz? Mümkün olan en kısa sürede değerli bilgiler bulması gereken birçok insan için temel bir okuma becerisidir.

Kaynakça: Academia, Researchgate, Rhetoric, HowToLearn, Bilimografi, Massey

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap