Genel Teknoloji

Elektrikli Pickup Modeli: Tesla Cybertruck

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Dünyada elektrikli otomobil denildiğinde akla gelen ilk markalardan olan Tesla, elektrikli pickup modeli Cybertruck ‘ı duyurdu. Bugüne kadar gördüğümüz tüm pickup’lardan daha farklı bir görünüme sahip olan araç; yüksek güç üretebilmesi, teknolojik donanımları ve görülmemiş güvenlik önlemleri ile karşımıza çıkıyor.

Tasarım

Her yıl dünyada 1.5 milyonluk satış rakamına ulaşan pickup pazarına, tasarımıyla fark yaratarak hızlı bir giriş yapmak isteyen Tesla Cybertruck, dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış durumda. Çok beğenenler ve hiç beğenmeyenler şeklinde kullanıcıları ikiye bölen bir görünüme sahip olan Cybertruck, dış tasarımında keskin ve katı hatlara ağırlık veriyor. Bilim kurgu filmlerinden kopup gelen pürüzsüz ve keskin dış tasarım, araca agresif bir görünüm kazandırırken iç tasarımdaki genişlik ile ferahlık ise sürücü ve yolcu konforunun ön planda tutulduğuna işaret ediyor.

Donanım

Donanım kısmında göze çarpan ilk detay, opsiyonel güneş panelli arka kasa kapağı oluyor. Bu panel, araca günde ortalama 24 kilometre menzil ekleyebiliyor. Cybertruck’ın bir diğer özelliği ise kampçıların gönlünü fethetmeyi amaçlayan outdoor versiyonu. Bu versiyonu ile büyük beğeni kazanan araç, doğanın kalbinde keyifli zamanlar yaşayabilme imkanı vadediyor.

Aracın baz donanımında 17 inç yatay ekran dikkat çekiyor. Bu dokunmatik ekran, Tesla Model 3’teki fonksiyonlarına ek olarak aracın neredeyse tüm dijital özelliklerini kontrol etme imkanı veriyor.

Donanım açısından Roadster’da gördüğümüz yarım direksiyon Cybertruck’ta yine karşımıza çıkıyor. Dikkat çeken bir diğer nokta ise Cybertruck’ın iç mekanı. Cybertruck’ta hem arkada hem önde 3’er kişi rahatlıkla yolculuk edebiliyor. Tavan kısmı ise neredeyse tamamen camdan oluşuyor. Aracın dışını çevreleyen tüm camlar, Tesla Armor Glass isimli camdan oluşuyor.

Bagajdaki şarj soketi de aracın getirdiği yeniliklerden. İleriki yıllarda piyasaya sürülebilecek olan Tesla’nın ATV’sinin bagajda şarj edilebileceğini ve 240 Watt’lık çıkışı sayesinde jeneratör taşınmasına gerek kalmayacağını görebiliyoruz.Otomobile anahtar yerine kart ile giriş yapıyorsunuz.

Telefonunuza otomobilin uygulamasını indirerek anahtarsız giriş ve klimayı kontrol edebilme gibi özelliklere sahip oluyorsunuz. Otomobil içerisinde ses tanıma gibi özellikler diğer tüm teknolojik donanımlarla uyumlu çalışıyor. Çift bölgeli klima ile radyo ve internet bağlantısı bulunuyor. Havalı Süspansiyon Sistemi ile aracın yüksekliği ayarlanabiliyor.

Güvenlik

Tesla Armor Glass teknolojisi ile tüm camlar kurşun geçirmez şekilde tasarlanmış. Tesla Cybertruck’ın kasası ise ekstra güçlendirilmiş ve 30 kere haddelenmiş paslanmaz çelikten yapılmış. Hatta o kadar sağlam ve sadece kendi aracının güvenliğini düşünen bir yapıda ki bu tasarım, aracın Avrupa’da pazara dahil olamaması anlamına gelebilir. Çünkü TUV (Avrupa Teknik Denetim Kurulu) prosedürlerine göre araçların herhangi kaza durumunda hem kendi sürücüsünü hem de karşı aracın sürücüsünü koruması gerekiyor. Ancak Cybertruck o kadar sağlam ve katı bir yapıda ki çarpışma halinde karşıdaki aracı çok fazla hasara uğratması olası. Son olarak Elon Musk, Cybertruck’ın otomatik sürüş modunun, insanlı sürüşten daha güvenli olduğunu ifade ediyor.

Markanın kurucusu Elon Musk tarafından yapılan tanıtımda talihsiz bir olay meydan geldi. Öyle ki, Cybertruck’ın camlarının kırılmaz özelliğini test için etkinlikte yapılan deneme başarısızlıkla sonuçlandı. Sahneye gelen bir görevli araca yakın mesafeden bir taş fırlattı ve aracın camı hem kırıldı hem de çatlaklar oluştu.

Tesla Cybertruck Fiyatı

Tanıtımı yapıldıktan bir hafta sonra 200 bin sipariş aldığı ortaya çıktı. Tesla’nın sadece ön siparişten 20 milyon dolarlık bir hasılat elde ettiği ortaya çıkıyor. Tesla’nın elektrikli pick-up modelinin 2021 sonunda satışa çıkması hedefleniyor. Başlangıç fiyatı ABD için 39 bin 900 dolar olarak açıklanan Cybertruck’a ön sipariş için, 100 dolarlık bir ödeme yapılması bekleniyor.

Tesla Cybertruck ön sipariş

Kaynakça: Teslaturk, Altinay, Tesla, Wikipedia

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap