Genel Teknoloji

Elektrikli Yolcu Uçakları

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Elektrikli uçakları mümkün kılacak teknolojiler onlarca yıldır var olsa da ekonomik açıdan karlı olmadıkları için yaygınlaşamadılar. E-uçaklar uçmak için ağır bataryalara ihtiyaç duyduğundan maliyetleri yükseliyor. Çünkü bir e-uçağın bataryasına kıyasla aynı ağırlıktaki jet yakıtı 43 kat daha fazla enerji sağlar. Bu yüzden e-uçaklar, jet yakıtlı uçaklarla aynı yolcu/ağırlık oranına ulaşamıyor.

Eviation firması tarafından geliştirilen Alice adındaki e-uçak,3 tonluk bataryasıyla yaklaşık 6 ton yük taşıyabiliyor. 9 yolcu taşıyabilen ve 1000 km menzili olan Alice bu yıl test uçuşlarına başlayacak. 2022’de kullanılmaya başlanması hedeflenen e- uçağın bu amaca ulaşması için zorlu izin sürecini geçmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde iki Boeing 737 Max uçağının arka arkaya kaza yapması sonucu pek çok ülkede bu uçakların uçuşu geçici bir süreyle yasaklandı.

Elektrikli yolcu uçağı

Düzenlemelerin bu derece ağır olduğu bir alanda gerekli izinlerin alınması hayli maliyetli ve zaman alan bir iş. Buna rağmen birçok firma makul maliyetli ve güvenli e-uçak geliştirmek için çaba sarf ediyor. Elbette elektrikli araçların son yıllarda yaptığı atılım e-uçakların da gelişimini hızlandırdı. Özellikle hafif ve yüksek kapasiteli bataryaların geliştirilmesi her iki alana da katkı sağlıyor.

Elektrikli İHA Eviation ORCA

Eviation Alice ile birlikte havacılık sektörü kaynaklı %2 oranındaki karbon salınımı, kirlilik de büyük ölçüde azalmaya başlayacak. Elektrikli bölgesel uçağın daha uzun menzilli farklı modelleri üzerinde de çalışılıyor. Ancak Alice birlikte tanıtımı yapılan, görev hazır noktasına yaklaşmış bir de ‘Eviation Orca’ isimli İnsansız Hava Aracı (İHA) modeli bulunuyor. 

Tamamen elektrikli motorla çalışan, Alice ile aynı aerodinamik yapıya sahip Orca İHA, 30 bin feette, 50 kg faydalı yük taşıyabilecek. Otomatik kalkış / iniş yapabilecek. Orca’nın gövde uzunluğu 3 metre, kanat açıklığı ise 4.5 metre olarak tasarlanmış. Kalkış ağırlığı 350 kg. Motor Gücü en yüksek 68kW, seyir esnasında ise 12kW olacak.

Görüldüğü gibi bir platform araç geliştirildiği zaman devamı geliyor. Umarım Türkiye’de elektrikli motor çağının başında bu işe soyunanlar olur, batarya konusunda da ülkemizden de patentler ortaya konur. 

Eviation Alice’in teknik özellikleri

Kapasitesi: 9 yolcu / 2 pilot

Kabin Durumu: Basınçlı

Seyir irtifası: 10,000 feet

Seyir Hızı: 480 km/saat (260 knots)

Menzil: 1.046 km (650 miles)

Enerji Paketi: Li-lon – 900 kWh

Uçağın Çıkabileceği Yükseklik: 30,000 feet

Ulaşabileceği Maksimum Hız: 629 km/saat (340 knots)

Uçağın Uzunluğu: 12.2 m

Kanat Açıklığı: 16.12 m

Kalkış Ağırlığı (MTOW): 6,350 kg

Motor Gücü: 3X260 kW

Kaynakça: CNBC , Eviation

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap