Genel Yaşam

Lojistik Zincirinde LogD Yeni Bir Çığır Açıyor

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Dünya genelinde devreye sokulan sürdürülebilirlik politikalar lojistik alanında da etkisini göstermeye başladı. Bu noktada yeşil lojistik kavramı önem kazandı. Bu kavramın beraberinde karbon salınım oranı az yakıtların tüketilmesi, filoların çevreci araçlarla değiştirilmesi, karbon salınımlarının hesaplanması gibi çözümler gündeme geldi.

2021 yılında girişimci Seyhan Gülhan tarafından kurulan Log Dizayn yani LogD, buna çözüm bulmak için yola çıktı. Şirket, bir defalık kullanılan sarf malzemeleri (karton koli, koli bandı, etiket vs.) yerine Milk Run Yönetim Sistemini kullanarak ürünlerin Milk Run Yönetim Sistemi içerisindeki çevreci kutuları ile güvenli taşınmasını sağlıyor.

Milk Run Yönetim Sistemi Nedir?

Milk Run Yönetim Sistemi doğayı ve çevreyi koruyan sürdürülebilir bir çalışma modelidir. LogD Milk Run Yönetim Sistemi ’ne entegre olarak perakende operasyon süreçlerinde, yeşil lojistik ile ürünleri teslim alma, teslim etme, ürünlerin taşınması esnasında oluşacak hasarlara karşı korunması ve güvenliğinin sağlanmasını hedeflemektedir. LogD Milk Run Yönetim Sistemi ’nde, doğayı , çevreyi ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak yaşanabilir bir dünya için çalışma sistemi oluşturmak istiyor.

LogD için Sürdürülebilirlik

LogD Milk Run Yönetim Sistemi ‘nde kutularınız barkod ile takip edebileceğiniz şekilde özel olarak hazırlanıyor ve irsaliye ile belirtilen adette teslim ediliyor. Gerçekleştirilecek sevkiyatlar için özel olarak teslim edelecek mühürler ile de tüm sevkiyatları güvenle gerçekleştiriyor.

1 karton kolinin üretilmesi için;

  • 65 Litre su kullanılıyor
  • 0,75kg karbon ayak izi oluşuyor
  • 58,8 adet koli için 1 ağaç kesiliyor
  • Sadece perakende sektöründe ise yılda 100 bin ton karton koli ihtiyacı olduğu biliniyor. Bu kesilen ağaçların ve üretimde kullanılan suyun haricinde, paketlemede kullanılan tek seferlik plastik malzemlerin (kolibandı, poşet paketleme vb) doğada 400 ila 1000 yıl içerisinde çözülmesi anlamına geliyor.

Harcanan Su Miktarını ve Karbon Ayak İzini Düşürüyor

LogD geliştirdiği Milk Run Yönetim Sistemi ile karton koli kullanımını azaltarak aynı zamanda harcanan su miktarını ve karbon ayak izini de düşürüyor. Denizlere ve toprağa atılan binlerce plastik ise doğada çöp olmak yerine geri dönüştürülüyor ve geri dönüştürülmüş Milk Run kutuları karbon emisyonlarını azaltmada büyük rol oynuyor. Lojistikte ürünlerin taşınmasını geri dönüştürülmüş materyalle ve sıfır atık prensibiyle yaparak şirketlerin karbon nötrlüğü elde etmesine yardımcı olurken, döngüsel ekonomiye de katkı sağlıyor.

LogD

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap