Bilimsel Genel

Beyin-Bilgisayar Şirketi Neuroelectrics Beyini Tedavi Edebiliyor

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Yaklaşık bir yıl önce Elon Musk , şirketi Neuralink’in bir maymunun beynine bir mikroçip yerleştirerek maymunun zihniyle Pong oynamasına izin verdiğini dünyaya duyurdu. Video da o kadar da çığır açıcı olmadığı için manşetlere ve  eleştirilere konu olsa da , elbette sadece Neuralink’ten daha fazla şirket ilerleme kaydediyor. Beyin-bilgisayar arayüzü firması Neuroelectrics, ameliyatı ortadan kaldırmak istiyor. Neuroelectrics, beyindeki nörolojik ve psikiyatrik bozuklukları tedavi etmek için giyilebilir ürünündeki elektrotlarla beyne uygun düzeyde elektrik akımları veriyor.

Neuroelectrics, nörolojik işlev bozukluğu olan hastaların durumunu anlamak ve tedavi etmek için beyindeki elektriksel etkileşime odaklanan bir terapi yöntemi sunuyor. Şirket tarafından geliştirilen giyilebilir cihaz beyin aktivitelerini izliyor ve elektrik akımları kullanarak terapi tedavi uyguluyor. Beyin disfonksiyonu olan ve ilaçla tedaviye cevap vermeyen hastalarda EEG ve MRI aracılığıyla beyin aktivitelerini değerlendiriyor, beynin 3 boyutlu kapsamlı modellemesini çıkarıyor ve düşük elektrik akımlarıyla epilepsi, depresyon veya alzheimer gibi farklı beyin patolojilerinin tedavisi için alternatif sunuyor.

Giyilebilir cihazın üzerindeki 32 adet elektrota sahip başlık nörolojik bozuklukları tedavi edebilecek çözüm sunuyor.

İnsan beyni oldukça karmaşık bir yapıya ve işleyişe sahip. Beyinde 100 milyara yakın nöron iletişim halinde bulunuyor. Bu nöronler yan yana gelince uçakların kalkış ve iniş yaptığı pist uzunluğundan daha fazla. Bununla birlikte dünya genelinde 60 milyon insandan fazla kişi epilepsi hastalığına sahip ve bu hastaların üçte biri medikal tedaviye cevap vermiyor.

Medikal tedavi dışında bir diğer alternatif cerrahi operasyon ancak bu ameliyatların da çeşitli riskleri bulunuyor. Neuroelectrics’in bu noktada devreye girecek yaratıcı bir girişimi var. 32 adet elektrota sahip başlık; epilepsi, parkinson, alzheimer gibi birçok nörolojik bozukluğu tedavi edebilecek çözüm sunuyor. Teknoloji aynı zamanda uzaktan izlemeye de olanak tanıyor, bu da onu pandemi sırasında ve hareket kabiliyeti kısıtlı hastalar için ideal hale getiriyor.

3B modelleme ile sorunlu olan bölge tespit ediliyor ve tedavi bu noktaya uygulanıyor

Şirketin kurucusu ve CEO’su Ana Maiques, Web Summit oturumunda, 10 sene önce çıktıkları bu yolda neyi hedeflediklerini şu anda hangi aşamada oldukları ve geliştirdikleri giyilebilir cihazın neler başarabileceğini anlatıyor.

Ana Maiques, Web Summit’te cihazı kendi üzerinde de deneyerek katılımcılara beynin 3 boyutlu modelini nasıl oluşturduklarını ve buradaki elektrik aktivitelerinin ne ifade ettiğini de anlatıyor. 3B modelleme üzerinde beynin hangi kısımlarının sağlıklı bir şekilde çalıştığı hangi kısımlarında bir sorun olduğu değerlendirilebiliyor. Bu sayede beynin hangi bölgesine ne kadar elektrik verilmesi gerektiği hesaplanıyor.

Örneğin beyindeki hızlı ve yerel elektriksel boşalımlardan kaynaklanan epilepsi nöbetleri. Buradaki hızlı boşalımı dışarıdan negatif bir akım göndererek yavaşlatmak ya da durdurmak mümkün mü diye soruyor Ana Maiques. Bu yeni bir fikir değil. Neuroelectrics kurucusunun söylediğine göre Antik Yunan ve Roma döneminde beyindeki rahatsızlığı gidermek için elektrikli yılan balığı kullanıldığına dair bilgiler bulunuyor.

Klinik testler cihazın başarılı olduğunu söylüyor

Şirketin Boston’da gerçekleştirdiği klinik çalışmalar giyilebilir cihazın ne denli etkili olabileceğini kanıtlıyor. Epilepsi hastalarının yer aldığı çalışmada 10 gün boyunca her gün 20 dakikalık tedaviler sonucunda nöbetlerin ortalama yüzde 50 oranında azaltıldığı bilgisi paylaşılıyor. Bu terapi yöntemini uygulayan ilk şirket olduklarını vurgulayan Ana Maiques, klinik çalışmaları 200 hasta üzerinde gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Bu teknolojiyi milyonlarca insan için erişilebilir kılmak için uygun bir fiyata sahip olması ya da belirli bir abonelik sisteminin oluşturulması gerekiyor. Bu düzenlemeler sağlandığında hastalar hastaneye gitmeye gerek kalmadan evde bu tedavi sürecini yürütebilecek.

Ana Maiques, konuşmasında Neurotwin projesine de değindi. Beynin bulutta dijital bir kopyasını oluşturan Neurotwin, tedaviye ihtiyaç duyan hastalar evlerindeyken onlara uygun tedavi yöntemlerinin tespit edilmesi için kullanılacak. EIC Pathfinder (European Innovation Council) projesi olan girişim, nörodejeneratif bozukluklar (beynin belirli bölümlerinin ölümünü içeren hastalıklar) için kişiselleştirilmiş terapide büyük bir atılıma yol açabilir.

Neuroelectrics’in iletişimleri, Elon Musk’ın Neuralink’in “beyin hastalığını çözeceği” iddialarıyla karşılaştırıldığında kaçınılmaz olarak önemsiz gelse de, insan denemelerinde şimdiden inanılmaz derecede olumlu sonuçlar alan önemli işler yürütüyorlar. Belki de çoğu için en önemlisi, teknoloji ameliyat gerektirmeyecek.

Kaynakça: İnterestingengineering, Neuroelectrics,

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap