Genel Yaşam

Dünyada Bugüne Kadar Yaşamış Toplam İnsan Sayısı Kaç Kişidir?

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Günümüzde yaşayan 8 milyarlık insan, Dünya’da şimdiye kadar yaşamış toplam insan sayısının yaklaşık %7’sini temsil ediyor.

Geçmişte yaşamış nüfusu belirlemeye yönelik çalışmalara demografi adını vermekteyiz. Ne yazık ki bu sayıyı kesin olarak doğrulamanın bir yolu yoktur; çünkü modern insanlık tarihinin %99’undan fazlasına dair kaydımız bulunmamaktadır. Lakin popülasyon genetiğine ve demografik verilere dayalı bazı hesaplamalar, tarihte geriye doğru gittikçe Dünya nüfusunun yaklaşık olarak nasıl değişeceğine dair öngörülerde bulunmamızı sağlamaktadır. 

Daha 11 yıl önce 7 milyara yeni ulaşmıştık. Bu sayıya ulaştığımız zaman Türk Havayolları çok güzel bir paylaşım yapmıştı Twitter’dan.

“Dünyada 7 milyar insan var.” diyordu orada. “Her insanla bir saniye tanışsanız, herkesle tanışmanız 200 yıl sürer!”

Demografi uzmanları insanlık tarihini 200.000 yıl öncesine kadar götürüyor. Modern homo sapienslerin yeryüzünde dolaştığı bu süre boyunca 109 milyar kişi yaşadı ve öldü. Konuştuğumuz diller, pişirdiğimiz yemekler, keyif aldığımız müzikler, kullandığımız araçlar… Tüm bildiklerimizi onlardan öğrendik. Bugün hayatta olan 8 milyarı da kattığımızda toplam 117 milyar yaşamdan söz ediyoruz. 

Dünya’da Bugüne Kadar 117 Milyar İnsan Yaşadı.

Bunu görselleştirmek için de bir kum saati kullanalım. Zamanı değil, gelip geçen insanları ölçen bir kum saati. 

Buradaki her kum tanesi 10 milyon insanı temsil ediyor: her yıl 140 milyon bebek doğuyor. Yani kum saatine 14 tane kum ekliyoruz. Her yıl 60 milyon insan ölüyor; bu da, 6 tanenin kum saatinden geçtiği ve geçmişte ölen pek çok sayıda insana eklendiği anlamına gelir. Biz şu anda buralarda bir yerdeyiz.

Alt tarafta bugüne kadar yaşayıp ölmüş 109 milyar insanı temsil eden 10900 kum tanesi var. Bunların da yaklaşık yarısı milattan sonra yani son 2000 yılda yaşayıp öldü. Milattan önce 399 yılında ölüme mahkum edilen Sokrates şuralarda bir yerlerde yatıyor. Kum saatinin alt taraflarındaki kişilerin yarısı çocuk. Çünkü modern zamanlardan önce doğan çocukların yarısı hayatını çok küçük yaşta kaybediyordu. Tarım ve hayvancılık yapmaya başlamadan önce sadece 9 milyar insan yaşayıp öldü. 

Günümüzde Dünya’da en az 8 milyar insan yaşamaktadır ve bu sayı her gün daha da artmaktadır. Gelecekte kaç kişi doğacak? Bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var: Gelecek çok uzun sürecek, evren trilyonlarca yıl var olacak. Bu gerçeği, önümüzdeki o uçsuz bucaksız gelecekte kaç tane insan olabileceğine dair bir fikir edinmek için kullanabiliriz.

Kaynakça: Prb, Visualcapitalist, Nicic

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap