Yapay zeka nedir sorusu günümüz dünyasında çok popüler hale gelmiştir. İnsanların hareketlerini öğrenmeye ve taklit etmeye programlanmış makinelerdeki doğal zekanın simülasyonu benzer şekilde bu makineler deneyimle öğrenebilir ve insana benzer görevleri yerine getirecektir. AI gibi teknolojiler büyümeye devam ettikçe, yaşam kalitemiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaklardır.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka nedir kısa cevap, kime sorduğunuza bağlı olmasıdır.
Kısa süreli bir teknoloji anlayışı olan meslekten olmayan biri onu robotlara bağlar. Yapay zekanın kendi başına hareket edip düşünebilen bir terminatör olduğunu söylerler. Yapay zekayı bir yapay zeka araştırmacısına sorarsanız, bunun açıkça talimat verilmesine gerek kalmadan sonuç üretebilen bir dizi algoritma olduğunu söylerdi ve hepsi haklı olurdu. Yani özetlemek gerekirse, Yapay Zeka anlamı:
- İnsanlar tarafından oluşturulmuş akıllı bir varlık
- Açıkça talimat alınmadan görevleri akıllıca yerine getirebilme yeteneğine sahiptir.
- Rasyonel ve insancıl düşünebilerek hareket edebilir.
Yapay Zeka (AI) Nerede Kullanıyoruz?
Yapay Zeka (AI), kullanıcı davranışları hakkında bilgi vermek ve verilere dayalı öneriler vermek için farklı etki alanlarında kullanırız.
Google’ın tahmine dayalı arama algoritması örneğin bir kullanıcının arama çubuğunda bir sonraki yazıyı ne yazacağını tahmin etmek için geçmiş kullanıcı verilerini kullandığını biliyoruz.
Netflix, bir kullanıcının bir sonraki filmi görmek isteyebileceği filmi önermek için geçmiş kullanıcı verilerini kullanır. Bu sayede kullanıcıyı platforma bağımlı hale getirir izleme sürenizi doğrudan etkiler.
Facebook, kullanıcıların geçmiş verilerini, resimlerindeki yüz özelliklerine göre arkadaşlarınızı etiketlemek için otomatik olarak önerilerde bulunmak için kullanılıyor.
Yapay Zeka AI, büyük şirketler tarafından her yerde kullanıcının hayatını kolaylaştırmak için kullanılıyor. Yapay Zeka kullanımı genel olarak aşağıdakileri içerecek şekilde veri işleme kategorisine girer:
- Veriler arasında arama yapmak ve en alakalı sonuçları vermek için aramayı optimize etmek.
- Parametrelere dayalı bir komut dosyası yürütmek için uygulanabilen if-then akıl yürütme için mantık zincirleri.
- Benzersiz öngörüler için büyük veri kümesindeki önemli desenleri belirlemek için desen algılama
- Gelecekteki sonuçları tahmin etmek için uygulamalı olasılık modelleri
Yapay Zekanın Avantajları Nelerdir?
Teknolojinin hayatımızı daha iyi hale getirdiğini şüphemiz yok. Müzik önerileri, harita yönleri, mobil bankacılık dolandırıcılık önleme, AI ve diğer teknolojiler devralmış gözüküyor. Bu ilerleme ve yıkım arasında ince bir çizgi vardır. Her zaman madalyonun iki yüzü vardır ve bu Yapay Zeka(AI) ile de böyledir. Yapay zekanın bazı avantajlarına bir göz atalım.
- İnsan hatasında azalma
- 7×24 aktif
- Tekrarlanan işlerde yardımcı olur.
- Dijital yardım
- Daha hızlı kararlar vermemizi sağlar.
- Rasyonel karar vericidir.
- Tıbbi uygulamalar da kullanabiliriz.
- Güvenliği arttırır.
Yapay Zekanın Dezavantajları Nelerdir?
- Maliyet aşımları
- Yetenek eksikliği
- Pratik ürünlerin eksikliği
- Yazılım geliştirmede standartların eksikliği
- Kötüye kullanım potansiyeli
- Makinelere son derece bağımlı
- Denetim gerektirir
Kaynakça: BioBilgi, Wisestep, YapayZekatr, Britannica,
Yorum Yap