Genel Ne Nerededir?

Hürriyet Heykeli

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Amerika Birleşik Devletleri’nin simgesi olan Hürriyet Heykeli, dünyanın en çok tanınan anıtları arasında yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan heykel 1884-1886 yılları arasında inşa edilmiştir.

Hürriyet Heykeli Nerededir?

Amerika Birleşik Devletlerin’de New York limanının girişindeki küçük Bedloe adasının üzerinde, yüzü Atlas Okyanusu’na dönük dev bir heykel yükselir: Hürriyet heykeli denilen bu anıt, New York’un sembolüdür.

Ünlü Fransız heykeltraşı Frederic Auguste Bartholdi’nin eseri olan Hürriyet Heykeli, 1886 yılında Fransa Cumhuriyeti tarafından, Amerika Birleşik Devletleri’ne hediye olarak verilmiştir.

Frederic Auguste Bartholdi
Frederic Auguste Bartholdi

Ziyaretçiler heykelin içinden meşaleye kadar çıkar ve oradan New York şehrini kuş bakışı seyrederler. Heykelin eliyle tuttuğu meşalenin etrafındaki dehlizde onbeş kişi birden dolaşabilir; bu arada bir onbeş kişi de heykelin başında, yukarı çıkmak için sırada bekler. Bu anıtın onaltı defa küçültülmüş bir kopyası ,1889 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Fransa’ya hediye edilmiştir. Bu kopya, Paris’te Grenelle köprüsü üzerine yerleştirilmiştir.

Özgürlük Anıtı

Heykel aynı zamanda gözlem kulesi olarak da kullanılmaktadır. Bir kadın heykeli olan Özgürlük Heykeli’ne modellik yapan kişinin kim olduğu konusunda farklı iddialar mevcuttur.

Mimari Özellikleri

Dövme bakırdan yapılan, gövdesi 46 metre, kaidesiyle birlikte denizden yüksekliği 93 metre olan bu dev heykel “dünyayı aydınlatan Hürriyet”i temsil eder. Ağırlığı ise yaklaşık 200 tondur. Heykelin başındaki 7 sivri içlu taç; 7 kıtanın ve 7 denizin sembolüdür. Amerika kıtası güney ve kuzey olmak üzere 2 adet sayıldığından kıta sayısı 7 kabul edilmektedir. Heykelin içinde 168 adet merdiven bulunmaktadır. Bu merdivenler tırmanılarak heykelin meşale tuttuğu sağ eline çıkılabilmektedir.

Hüriyet Heykeli yapımı
Hüriyet Heykeli‘nin sol elinin yapımı

Özgürlük Heykeli’nin yapımında kimi sıkıntılar yaşanmış, inşasına bir süreliğine ara verilmiştir. Tamamlanabilmesi için bağış kampanyaları düzenlenmiştir. Özgürlük Heykeli’nin yapımında, Eyfel Kulesi’nin tasarımcısı Gustave Eiffel de yer almıştır. Heykelin Paris, Pekin, Bordeaux, Priştine ve Osaka’da küçük boyutlu kopyaları yer almaktadır.

Özgürlük anıtı

Birçok metaforu bünyesinde barındıran, sanat dünyasında yankıları bulunan, dönem dönem para üzerine bastırılan ve popüler bir sembol olan Özgürlük Heykeli, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekdir.

Kaynakça: Bilgihanem, Pixabay, Wikipedia, History, Britannica

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap