Bilimsel Genel

Güneş Enerjisi ile Suyu Tuzdan Arındırma

Güneş Enerjili Suyun Tuzdan Arındırma
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Tuzlu suyun çeşitli yöntemlerle içilebilir hâle getirilmesi özellikle deniz kenarında yaşayanlar için çok önemli, hatta kimi zaman ölüm kalım meselesi bile olabiliyor. Ancak basit gibi görünen bu işlem profesyonel olarak yapıldığında maliyetli, karmaşık ve zor bir işe dönüşüyor. Sistem, deniz suyundan taze içme suyu elde etmek için güneş ışığından yararlanmada yeni bir verimlilik seviyesine ulaşıyor.

Energy and Environmental Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Çin’deki Jiao Tong Üniversitesinden bir grup araştırmacının bir araya gelerek geliştirdikleri güneş enerjisiyle çalışan tuzlu su arıtma sistemi hiçbir ek enerjiye ihtiyaç duymadan metrekare başına saatte altı litre su arıtabiliyor.

MIT’den Evelyn Wang liderliğindeki ekibin geliştirdiği çok katmanlı bir damıtma mekanizmasının bulunduğu sistemde, güneş enerjisiyle ısınan panellerle su buharlaştırılıyor, sonra tekrar soğutularak suya dönüştürülüyor, bu esnada ortaya çıkan ısı ise diğer katmana aktarılıyor. Böylece ısının israfı önleniyor. Bu şekilde on katmandan oluşan pasif sistem, mevcut pasif sistemlerden iki kat daha verimli çalışıyor.

Cihaz esasen çok katmanlı bir güneş ışığıdır, likörü damıtmak için kullanılanlar gibi bir dizi buharlaştırıcı ve yoğunlaştırıcı bileşen içerir. Isıyı emmek ve daha sonra bu ısıyı buharlaşmaya başlaması için bir su tabakasına aktarmak için düz paneller kullanır. Buhar daha sonra bir sonraki panelde yoğunlaşır. Bu su toplanırken, buhar yoğunlaşmasından gelen ısı bir sonraki tabakaya geçer.

Buhar bir yüzey üzerinde yoğunlaştığında, ısı yayar; tipik kondenser sistemlerinde, bu ısı çevreye kaybolur. Ancak bu çok katmanlı buharlaştırıcıda, salınan ısı bir sonraki buharlaşan katmana akar, güneş ısısını geri dönüştürür ve genel verimliliği arttırır.

Sistemin seri üretilmesi durumundaysa verimliliğin daha da artırılabileceği öngörülüyor.

Böyle bir sistem deniz üzerine kurulduğunda, güneş enerjisiyle damıtılan deniz suyu sahile pompalanabilir. Diğer bir seçenek ise bu sistemi denize yakın yerlerdeki evlerin çatısına kurmak. Böylece 100 dolarlık maliyetle bir ailenin günlük içme suyu ihtiyacı karşılanabilir. Mevcut arıtma sistemleri böyle bir sisteme göre enerji verimliliği açısından çok daha üstün olsa da maliyet ve kolay kurulum gibi etmenler dikkate alındığında bu sistemin bazı senaryolarda çok daha avantajlı olduğu söylenebilir.

Kaynakça: MIT News, Bilim ve Teknik, PV Magazine

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap