Genel Teknoloji

Doğrudan Retinaya Görüntü Yansıtan Gözlük

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Akıllı ürünler, her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Teknoloji üreticileri, farklı özelliklere sahip olan akıllı ürünlerle tüketicilerin karşısına çıkıyorlar ve bu ürünler çoğu zaman tüketicilerin hayatlarını kolaylaştırmaya odaklanıyor. Teknoloji üreticilerinden Bosch, yeni bir akıllı gözlük teknolojisini tüketicilerin beğenisine sundu.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi uzun yıllardır konuşulsa da henüz hayatımızı değiştirecek kadar iyi bir noktada değil. Artırılmış gerçeklikte amaç gerçek dünyaya ait görüntülerle dijital görüntüleri bir arada sunarak normalde göremediğimiz bilgilere erişebilmek.

Bisiklet süren kişi gözlüğü bluetooth bağlantısı ile yön tarifi alıyor.

Sistemde dışarıdan görülebilir bir ekran veya entegre kamera bulunmuyor. Bu özelliklerin yer almadığı diğer akıllı gözlük teknolojileri, kullanıcılar açısından gizli tehlike oluşturuyor. Küçük boyutu, tasarımcıların bugünün birçok akıllı gözlüğünün hacimli, kullanışsız özelliklerinin üstesinden gelmesini sağlıyor. İlk kez bir anahtar teslim sistem, herkesin görsel ve konfor ihtiyaçlarını karşılayan daha küçük, daha hafif ve daha şık akıllı gözlük tasarımları sunuyor. Küçük modül, her on kişiden altısının sürekli olarak numaralı lens kullandığı bir pazarda gözlük kullananlar açısından da önemli bir gelişme.

Gözlük için kullanılan modül

Tüm bu uygulamalar henüz emekleme aşamasında. Bosch firması daha iyi çalışan bir akıllı gözlük üretmek için yaptığı çalışmalarda iyi bir noktaya gelmişe benziyor. Bosch’un geliştirdiği akıllı gözlükte görüntü gözlük camına değil doğrudan retinaya yansıtılıyor. Gözlük sapına yerleştirilen gizli elektromekanik devre sayesinde istenilen görüntü Bluetooth ile cep telefonundan alındıktan sonra lazer ve mini aynalar aracılığıyla retinaya yansıtılıyor. Böylece çok daha gerçekçi bir görüntü elde edilebiliyor. Ancak bu yöntemde her bir gözlüğün kişiye özel olarak ayarlanması gerekiyor, bu da birkaç dakika içerisinde halledilebiliyor.

Araba süren kişi gözlüğü bluetooth bağlantısı ile mesajına bakıyor.
Araba sürerken
Alışveriş yapan kişi gözlüğü bluetooth bağlantısı ile malzeme listesini gösteriyor.
Alışveriş yaparken

Gözlükle sunulan dijital görseller çoğunlukla basit metinler veya yön bulmayı kolaylaştıran yönergeler. Böylece Bosch’un geliştirdiği gözlük benzerlerine göre daha kibar ve hafif. Öyle ki tüm sistemin ağırlığı 10 gram bile değil. Bununla birlikte, pille çalışan gözlük tam şarjla bir gün kullanılabiliyor. Üstelik gözlük camına bir şey yansımadığı için dışardan bakan kimse sizin gördüklerinizi göremiyor.

Prototip aşamasındaki gözlüğün ürün olarak sunulması birkaç yılı bulacak olsa da insan bilgisayar etkileşimi açısından değerlendirildiğinde bu tür gözlükler çığır açıcı olabilir. Gözlüğün çalışma şeklini anlatan bir videoyu izlemek için :

Çin polisi insanların yüzlerini taramak için yüz tanıma teknolojili gözlük kullanıyor

Bosch’un gözlüğüne benzer bir gözlüğü de Clearview adlı bir yüz tanıma şirketi geliştirdi. Bu gözlüğü ön plana çıkaransa donanım teknolojisi değil entegre olduğu sistemin yazılım teknolojisi. Clearview yüz tanıma teknolojisinde dünyanın önde gelen firmalarından biri. İnternette herkese açık olarak paylaşılan milyarlarca fotoğrafın analiz edilmesiyle devasa bir yüz havuzu oluşturan firma, milyonlarca insanı bir fotoğraftan tespit edebiliyor. Birçok polis teşkilatına hizmet sunan firma geliştirdiği gözlük sayesinde baktığınız kişinin kim olduğunu anında görebilmenizi sağlıyor. Özellikle güvenlik kontrolü yapan resmi görevlilerin kullanımı için tasarlanan gözlük bir bakıma anında GBT sorgusu yapılmasına olanak tanıyor.

Çin de polislere gözlük verildi. Gözlük sayesinde insanalrın GBT sorgusu yapabilecek.

Böylece bir polis memuru karşısından gelen bir kişinin sabıka geçmişini, hatta aranıp aranmadığını bakar bakmaz görebiliyor. Geçtiğimiz aylarda Çin hükümeti özellikle havalimanlarında güvenlik güçlerinin benzer bir gözlüğü kullanmaya başladığını açıklamıştı. İşin kötü yanıysa sistemin yüzde yüz doğrulukla çalışmaması. Bu nedenle suçsuz birisi hiç beklemediği bir anda aranan bir suçlu gibi muamele görebilir

Kaynakça: Clearview, Dailymail, Bilim ve Teknik, Bosch

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap