Jeanne d’Arc 1920’lerin sonlarında Marine Nationale Fransız Donanması için inşa edilmiş bir eğitim kruvazörüydü. Hem okul gemisi hem de tam yetenekli bir savaş gemisi olarak tasarlandı. İkinci Dünya Savaşı boyunca hizmet gördü, Fransa’nın düşmesinden sonra Halifax’a kaçtı ve sonunda savaşın bitiminden önce Özgür Fransız güçlerine katıldı. Savaştan sonra, kruvazör 1964’te emekli olmak üzere eğitim gemisi olarak görevine başladı.
1930 yılının 14 Şubat günü Fransa’nın Saint-Nazaire şehrinde bulunan Penhoet tersanesinde büyük bir canlılık vardı. İnşaat tezgahlarından birinde bulunan 170 metre uzunluğunda ve 7.000 ton ağırlığındaki güzel bir kruvazör denize indirileceği zamanı beklemekteydi. Resmi tribünde Denizcilik Bakanı’nın karısı Madam Georges Leygues kordelayı kesmeye ve geleneksel şampanya şişesini kırmaya hazırlanıyordu.
Geminin denize kaymasını engelleyen son çelik parçası koparılmak üzereydi. İşçiler bunun için çalıştığı sırada gemi birden hareket ederek denize doğru kaymaya başladı. Tribündekiler çok telaşlanmıştı: “Çabuk madam, şeridi kesin!” Diye bağırıyolardı.
Bunun üzerine Madam Georges Leygues; hiç vakit kaybetmeden derhal şeridi kesti.
Bir an önce denize ulaşmak isteyen bu aceleci gemi ne için yapılmıştı? Bordasında altın harflerle “Jeanne d’Arc” yazılı olan bu gemi, Fransız Bahriyesi’nin okul gemisiydi ve geleneksel olarak bütün okul gemileri bu adı taşırdı.
O güne kadar bu okul gemisinin bir benzeri daha yeryüzünde yoktu ve Fransa bu güzel gemiyle ne kadar övünse yeriydi. Jeanne d’Arc 1964’te emekliye ayrıldığı zaman yılda ortalama 26 sefer yapmış bulunuyordu. Bu süre içinde 700 ayrı limanı ziyaret etmiş, 4.000 subay yetiştirmiş, 200.000 davetli ve 2.000.000 ziyaretçi gemiyi gezmişti. Bu kadar çok işi yaptığına göre, geminin 14 Şubat’ta denize inmek için neden o kadar çok acele ettiği şimdi daha iyi anlaşılıyor.
Bu da aynı gün oldu:
- 1779 : İngiliz kaşifi James Cook, Hawai adalarında yerliler tarafından öldürüldü.
Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Jeanne d’Arc Denize İndiriliyor”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 27.
Yorum Yap