Bugün Ne Oldu? Genel

15 Şubat 1918: Fantome – As Uçağı

Fantome - As Uçağı
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

15 Şubat 1918 günü üzeri, Arras cephesinde Fransız siperlerindeki piyadeler kum torpalarının arkasına çekilmiş, akşam çorbalarını içmeye hazırlanırken birden bir Alman uçağı belirdi. Bu, üzerindeki bayraklara varıncaya kadar siyaha boyanmış üç kanatlı bir Fokker’di.

Uçak, siperleri yanlamasına nişanladıktan sonra şiddetli bir ateşe başladı; bu hareketi şeytanca bu ustalıkla ikinci defa tekrarlayarak bütün siperlere dehşet ve ölüm saçtı. Ayrılmadan önce de iki tane renkli füze ve üzeri: “Hiçbir Fransız beni yere indiremeyecektir. İmza: Fantome – As” diye yazılı bez parçaları attı.

Bu uçak birkaç haftadan beri kara bir kartal gibi bulutların arasından çıkıyor ve Fransız siperlerine ölüm saçıyordu. Bavarya’lı Adolf von Tutschek’in komutasındaki bu Alman uçağı Fransız havacılarını telaşlandırıyordu.

Aslında buna benzer bir hareketi ilk yapan Fransız yüzbaşısı Meiffre idi. 1917’de Chemin de Dames kesimindeki Alman siperlerine hücum etmiş ve bu uçağa “Fantoma” adı takılmıştı.

Şimdi bu Alman uçağı kelime oyunu yaparak aynı adı kullanmış oluyordu. Bu uçak, nihayet 15 Mart sabahı karşısında usta bir Fransız pilotu olan Rene Fonck’u buldu. Fonck da Tutschek gibi 27 hava savaşı yapmış ve 27’sini de kazanmıştı. Acaba 28. savaşı kim kazanacaktı?

İki usta pilot arasındaki savaş kısa sürdü. Mitralyözler alev kusmaya başladıktan hemen sonra Alman’ın uçağı birden sarsıldı ve tepesi aşağı dikilerek yere çakılıp parçalandı.

Bu da aynı gün oldu:
  • 1942 : Singapur’daki büyük İngiliz üssü Japonlar’a teslim oldu.

Kaynakça: LibraryBlog

Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Fantome – As Uçağı ”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 27.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap