Genel Uzay

Nebula: Uzayın Parlak Bulutları

Nebula
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Bir bulutsu ( nebula ), uzaydaki dev bir toz ve gaz bulutudur. Bazı bulutsular (birden fazla bulutsu), süpernova gibi ölmekte olan bir yıldızın patlamasıyla atılan gaz ve tozdan meydana gelirken diğer bulutsular ise, yeni yıldızların oluşmaya başladığı bölgelerde gözlemlenir.

Gökyüzünün sakin köşelerinde rastlayabileceğimiz veya uzayın karanlığında renklerine hayran kalabiliriz. Bulutsular gözlerimize renk cümbüşü yaşatırken, aynı zamanda yıldızlar hakkında da bilgi verebiliyor.

Yıldızların Nasıl Oluştuğu Gibi!

Bulutsular, çoğunluğu hidrojen ve helyum olmak üzere, toz ve gazlardan oluşur. Bir bulutsudaki tozlar ve gazlar etrafa yayılmış olarak bulunur. Yer çekimi sayesinde bu tozlar ve gazlar bir araya gelir. Bu öbekler büyür ve büyür, yerçekimleri de aynı oranda güçlenir.

Carina Nebulası’nda gözüken sarı ve beyaz küçük noktalar yeni doğmuş bir yıldız 

Sonunda, toz ve gaz kütlesi öylesine büyür ki, kendi yerçekiminden çöker! Çöküş, bulutun merkezindeki malzemenin ısınmasına neden olur ve bu sıcak çekirdek bir yıldızın doğumudur!

Nebula Nasıl Oluşur?

Bir Nebula oluşmadan önce bir yıldızdır. Bu yıldız büyüdükten sonra ya beyaz cüce ya nötron yıldızı ya da bir karadelik olur. Fakat bütün yıldızlar bunlardan biri olmadan önce kırmızı süperdev haline gelir. Bu yıldızlar çok büyük oldukları için içten gelen basınç ve yüksek (100.000.000 °C) sıcaklığın etkisiyle uzay boşluğuna gaz salarlar. Ve salınan bu gaz gerçekten büyüleyici.

Kartal Nebula ( THE EAGLE NEBULA )

Dünya’ya en yakın bilinen bulutsunun adı Helix Bulutsusu. Ölen bir yıldızın– muhtemelen Güneş gibi- kalıntılarından oluşuyor. Dünya’dan yaklaşık 700 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu Nebula’ya seyahat etmek isteseniz bile oraya varmanız 700 yıl sürecektir!

Neyse ki günümüz teknolojisi ve teleskoplarıyla bu kadar uzaklıkta olan bu doğa harikalarını keşfetmek ve incelemek mümkün.

Kaynakça: Bilgiustam, Cahil, Nedir-bu, Evrimagaci, Bilgify

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap