Genel Teknoloji

Hyperloop: Ulaştırmada Devrim

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Hyperloop, şehir içi ve şehir dışı taşımacılık için tüp tabanlı bir ulaşım sistemidir. Ulaşım sorununa çözüm getiren yüksek hızlı Hyperloop yaklaşık olarak 1 mil(1 609,344 m)uzunluğunda. İki lokasyon arasında gelip giden büyük tüplerden oluşan yüksek hızlı ulaşım sistemi. Bu sistemde yolculuk büyük tüplerin içinde havada yüzen, hava yastığıyla çevrili olan podlarla sağlanacaktır. Kapsüllerden oluşacak olan bu sistemde kapsüllerin her birinin ağırlığı 3 ton dur.

Hyperloop toplu taşıma ile insanları daha hızlı daha güvenli ulaşımını sağlayacak.

Günümüzdeki toplu taşıma araçları eskimiş ve bakım maliyetleri artmıştır. Ayrıca insanların beklentilerini karşılayamamakla birlikte havayı da olumsuz etkilemektedir. Bu ve bunun gibi birçok soruna çözüm üreten Hyperloop ulaşımın daha güvenli, daha hızlı ve daha verimli olduğu bir sistemdir.

Elon Musk Hyperloop’un başarılı bir şekilde hayata geçirmenin 7-10 yıl içinde tamamlanabileceğini iddia etmektedir. Bu sistemin maliyetinin 6 milyar dolar olacağı düşünülmektedir.

Nevada da yapımına başlanan Hyperloop teknolojisi

Projeyi üstlenen HyperloopOne şirketi sistemin ilk testini 2016 mayıs ayında gerçekleşti aynı zamanda şu an bir prototip olan Hyperloop Nevada çölünde inşa edilmektedir.

SpaceX şirketi podların tasarımı için 15 haziran 2015 de “SpaceX Hyperloop Pod Competition” adlı yarışma düzenledi. Yarışmaya 16 ülkeden 318 takım katılmıştır. Bu yarışmada ülkemizi de İTÜ Sci-X Hyperloop Pod Tasarım Ekibi temsil etmiştir.

SpaceX Hyperloop Pod Competition yarışmasında tasarlanmış. Yarışmacılar produ sunum yapıyor.

İnanılmaz bir hıza sahip olan ulaşım sisteminin yolculuk süreleri akıl alır gibi değil. Hyperloop Londra ‘dan Edinburgh’a yolcuları yarım saat kadar bir süreyle ulaştırmayı planlıyor. Normal şartlarda bu mesafe trenle 4 saatten fazla sürmektedir. Manchester dan Londra’ya 163 km’lik yolu 18 dk da tamamlamaktadır benzer şekilde Los Angeles san Francisco arasındaki yolculuğunu da yarım saat süren bir zamanda almaktadır. Londra’dan Stoke’a 1 saat 24 dk da ulaşım sağlanabilmektedir.

Kaynakça: Beebom, DigitalTrends, Zdnet, VirginHyperloop, Raillynews, Theconversation

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap