Genel Teknoloji

zSpace, Dünyanın İlk AR/VR Dizüstü Bilgisayarı

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Öğrenmenin birçok yolu vardır. Gelişen teknoloji ile birlikte öğrenmeye yeni birçok yol daha ekleniyor. Silikon Vadisi’nde kendi ismi ile çıkardığı zSpace projesi ile öğrencilere öğrenmenin yeni ve farklı bir yolunu sundu.

2007 de başlatılan proje, zSpace’in 2013 yılında yaptığı bir açıklamaya göre 400’den fazla okul alanı, sağlık okulları ve üniversiteler de binlerce öğrenci tarafından kullanılıyor. Şu anda ise 1000’den fazla okul alanı, teknik okullar, tıp fakülteleri, sağlık okulları ve üniversite öğrencileri tarafından kullanılıyor.

zSpace Nedir?

Keşif ve deneyimsel öğrenmenin amaçlandığı bu projede sürükleyici ve etkileşimli gerçeğe yakın deneyimler sunmak adına artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) öğelerini birleştirmiştir. zSpace; 24 inç HD LCD ekranı, dokunmatik kalemi ve yüksek çözünürlüklü stereopsis polarize 3D gözlüğü ile öğrenmenin sınırsız olduğu bir dünyanın kapılarını açıyor. Dünyanın ilk AR/VR Dizüstü Bilgisayarı olan zSpace sistemi, ekranına entegre edilen sensörler yardımı ile izleme özelliği sahiptir. Böylelikle kalemini ve gözlüğünü kolaylıkla takip eder. Kullanıcıya; başını çevirdiği tarafa, kalemi tuttuğu elini uzattığı tarafa 3D sanal görüntülerin kullanıcı ile birlikte hareket etmesini sağlar. Gerçek nesnelerde hissedilen bakış açısına göre değişen konum ve parçaların birbiri ile olan orantılı uzaklık ve ilişkisinin aynısını hissettirir.

zSpace gözlükleri hafif ve şık bir görünüme sahiptir ve kalemi ise normal bir kalem gibi kullanılabilir. 6 serbestlik derecesine sahip bu kalem ile kullanıcılar bileklerini kolayca hareket ettirebilir. Aynı zamanda ekrandaki nesneleri alıp inceleme imkanına sahip olurlar. zSpace kullanımının dışında kullanıcılar, bilgisayarı Windows 10 dizüstü bir bilgisayar olarak kullanabilirler.

AR/VR Dizüstü Bilgisayarı Kimler Kullanabilir?

zSpace kullanmanın yaşı yoktur desek tamda yeri olur. İlkokul seviyesinden doktora eğitimine kadar birçok eğitim seviyesinde yazılım setine sahiptir. İstediğiniz eğitim setini satın alabilir, ayrıca geliştirme özelliğini kullanarak eklemek istediğiniz bir materyal olduğunda kolayca tasarlayabilirsiniz.

Öğrencilere soru sorma, bilgi toplama, belki de en önemli özellikleri diyebileceğimiz model geliştirme ve fikirlerini test etme, veri analiz ile sonuca ulaşma imkanı sunar. Öğretmenlere ise ders anlatımında öğrencilerin daha iyi anlayabilmeleri için kaynak ve materyal kullanımını sunar.

Sonuç olarak zSpace öğrencilere öğrendikleri bilgiyi ekrandan alıp inceleme imkanına sunarken bir konunun derinlemesine öğrenilmesinin tam karşılığıdır diyebiliriz.

Kaynakça: zSpace, Venturebeat, vStream

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap