Genel Sağlık

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkisi

Yeşil Çay
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Yeşil çay sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile oldukça popüler hale gelmiş bir içecektir. Uzak Doğu ülkelerinde uzun zamandır kullanılan bu içeceğin, sofralarımıza kadar uzanması birçok sebebe bağlanmaktadır.

Yeşil çay kan basıncını düşürmekten kanseri önlemeye kadar çok sayıda kullanıma sahip, Asya ‘da yaygın olarak kullanılan ilaç niteliğinde bir içecektir. Yeşil çayın siyah çaydan daha fazla sağlıklı olmasının nedeni, işlenme sırasında ortaya çıkan farklılıktır. Siyah çay, fermantasyona izin verilecek şekilde işlenirken, yeşil çayın işlenmesi fermantasyon işlemini engeller. Sonuç olarak, yeşil çayın içerisinde maksimum miktarda antioksidan ve poli-fenollerin kalması sağlık getirisini arttırmaktadır.

Yeşil çay

Araştırmacılar, yeşil çayın sağlık özelliklerinin çoğunlukla, antioksidan potansiyeli olan kimyasal maddeler olan polifenollerden kaynaklandığını düşünüyorlar. Polifenollerin antioksidan etkileri, C vitaminden daha yüksek görünmektedir. Yeşil çayın biraz acı bir tat vermesinin sebebi de polifenollerdir.

Ateroskleroz ( Damar Sertliği ) Riskini Azaltır

Nüfusa dayalı çalışmalar, yeşil çayın antioksidan özelliklerinin ateroskleroz, özellikle de koroner arter hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Nüfus temelli çalışmalar, farklı kültürlerde ya da farklı diyetlerde yaşayan insanların gruplarını karşılaştıran, zamanla büyük grup insanların izlediği çalışmalardır. Araştırmacılar, kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürerek kalp rahatsızlığı riskini azalttığına inanıyorlar.

Yüksek Kolesterolü Düşürür

Yeşil çayın toplam kolesterolü düşürdüğünü ve HDL (iyi) kolesterolü yükselttiğini gösteriyor. Nüfusa dayalı bir araştırmada, yeşil çaydan içen erkeklerin, yeşil çayı içmeyenlere göre daha düşük toplam kolesterol oranına sahip oldukları bulundu.

Yeşil çay yüksek kolesterolü düşürür.

Kanser İhtimalini Azaltabilir

Yeşil ve siyah çayın kansere karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Örneğin, insanların düzenli olarak yeşil çay tükettiği Japonya gibi ülkelerde kanser oranları düşük olma eğilimindedir. Bununla birlikte, bu çalışmaların sonucunda yeşil çayın insanda kanseri gerçekten engellediğinden emin olmak kesinlikle mümkün değildir.

Diyabet ( Şeker Hastalığı )

Bu içecek, geleneksel olarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar, yeşil çayın tip 2 diyabet gelişimini önlemesine yardımcı olabileceğini veya geliştikten sonra ilerlemeyi yavaşlattığını göstermektedir.

Diyabet şeker hastalığı

Yeşil Çay Ne Zaman İçilmeli ?

Yemekler arasında, tercihen gıdaların sindirimini en üst düzeye çıkarmak için yemeklerden iki saat önce veya sonra tüketilmeli. Özellikle aneminiz (kansızlık) varsa yemeklerden sonra tüketilmemelidir. Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yayınlanan bir bilgilendirme belgesine göre, yeşil çaydaki antioksidan kateşinler, diyetin demir sindirimini ve emilimini engelleme etkisi gösterebiliyor.

Yeşil Çayın Zararları Var mıdır?

Genel olarak, yeşil çay diğer çay türlerine göre daha az kafein içerir. Bununla birlikte, bazı yeşil çay türleri, tipik siyah çayın veya espresso’nunkinden daha fazla kafeine sahip olabilir. Bununla birlikte, aşırı yeşil çay tüketimi, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, uyku güçlüğü, kaygı, sinirlilik, artan kalp atış hızı ve yüksek kan basıncına neden olabilir. Kafein duyarlılığı olan insanlar bu yan etkilere daha yatkındır.

Kaynakça: Gelgez, EnİyiVitamin, Cnnturk, Diabetesstressrelief

  1. Cemre Elmas , Ceren Gezer.Çay Bitkisinin (Camellia sinensis) Bileşimi ve Sağlık Etkileri.Gezer Akademik Gıda.2019;17(3):417-428
  2. Hilal Şahin, Feramuz Özdemir.Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkisi.Türkiye 9. Gıda Kongresi.2006:24-26
  3. Sema GÜBÜR.Yeşil çay ve güncel yaklaşımlar.In:Editör:Prof. Dr. Muhittin TAYFUR.Beslenme ve Diyetetik Güncel bilgiler-2.Ankara:Hatipoğlu yayıncılık;2019.s:353-384.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap