Genel Teknoloji

Google’dan Deprem Algılama ve Uyarı Sistemi

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Google yeni yayınladığı Android sürümünde bir dizi yenilik getirdi. Acil çağrılarda yer belirleme hizmeti, uyku zamanı hizmetleri, yeni artırılmış gerçeklik araçları gibi özelliklerin yanında ilginç bir özellik daha tanıtıldı. Deprem algılama ve uyarı sistemi adını verdiği bu uygulama, bir bölgedeki depremi tespit edip saniyeler içinde Android cihazların aynı anda titremeye başlamasıyla insanları uyarıyor.

Depremleri önceden tespit etmek ve mümkün olduğunca çok insanı uyarmak, sadece saniyeler önce bile bildirmesi büyük miktarda hayat kurtarabilir. Yine de uygulanması zor bir sistem oldu.

Tüm dünyada depremleri tespit etmek için bu kitle kaynaklı yaklaşımı geliştirmek için dünyaca ünlü sismoloji ve afet uzmanları Dr. Richard Allen , Dr. Qingkai Kong ve Dr. Lucy Jones ile sistemi çalıştı.

Normalde insanlar depremi hemen fark edemiyor, büyüklüğünü kestiremiyor ya da panik hâlinde ne yapacağını bilmiyor; bu gibi nedenlerle de önlem almada geç kalıyor. Uygulama, “6.3 büyüklüğünde deprem var, hemen bir masanın altına saklan” dediğinde insanlar çok daha hızlı tepki veriyor. Uygulama pratikte ne kadar başarılı olur bilinmez ama ülkemizin de deprem kuşağında olduğunu düşündüğümüzde bu alanda yapılan tüm çalışmaların çok kıymetli olduğunu söyleyebiliriz.

Deprem Algılama Sistemi Nasıl çalışacak?

Cihaz bir deprem hareketliliği algıladığı anda Google’ın deprem algılama sunucusuna, titreşimin nerede olduğuna dair yüzeysel bir konum bilgisi gönderecek. Ardından sunucu aldığı aldığı bilgiyi doğrulamak için diğer cihazlardan veri toplayacak. 

Şuan faaliyet gösteren büyük çaplı bir sismometre tabanlı bir sistem var ve deprem uyarıları önce Kaliforniya’da kullanıma sunuluyor. Strogaitis gelecek yıl uygulamanın daha fazla bölgede kullanılabileceğini de bildirdi.

Kaliforniya’da Başladı

Google’ın algılama sistemi ilk Kaliforniya’da kullanıma başlandı. Depreme meyilli bir bölge, Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma ile California Valiliği Acil Hizmetler Ofisi birlikte çalıştı.

Önde gelen sismologlar tarafından geliştirilen ShakeAlert sistemi, Kaliforniya’da kurulan 700’den fazla sismometreyi kapsıyor.

Kaynakça: İnterestingEngineering, Google, ShakeAlert

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap