Genel Teknoloji

Amazon One: Avuç İçi Tarama Yaparak Ödeme İmkanı

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Dünyanın en ünlü alışveriş sitelerinden biri olan Amazon yeni teknolojisi Amazon One ile gündeme geldi. Bundan sonra Amazon Go marketlerine giden müşteriler avuç içi ödeme ile alışveriş yapma imkanına sahip olacaklar.

One avuç içi ile temassız kimlik doğrulama yapacak.

Jeff Bezos’un Ceo’luğunu yaptığı Amazon yeni bir özellik ile müşterilerin karşısına çıktı. Amozon artık müşterilerine avuç içi ile ödeme yaparak alışveriş yapma imkanı tanıyacak. ABD’nin Seattle kentinde başlattığı pilot uygulamada kullanıcıların avuç içleri kredi kartı bilgisine dahil ediyor. Böylece müşteriler, ödeme için sadece avuç içlerini kasaya göstererek ödeme yapabiliyorlar.

Amazon One

Avuç içi ödeme sisteminin San Fransisco, New York ve Chicago’da da kullanıma açılacağı ifade edildi. Dev şirket, potansiyel müşterilere ve diğer perakendecilerle diyalog haline olacağını belirtiyor. Corona virüsü salgınından önce çalışır hale getirilen sisteme Amazon One adı verildi. Ancak sistemin salgın döneminde uzaktan alışveriş için yaygınlaştırılacağı düşünülüyor.

Kasiyersiz market, Amazon Go

Amazon One işlevselliği, sosyal mesafeyle alaka düzeyi

One, gerçek zamanlı bilgisayar görüş teknolojisi ile çalışacak. Kullanıcılar, avuç içlerinden yalnızca birini veya her ikisini sisteme kayıt edebilecek. Kayıt tamamlandıktan sonra, mağazaların girişinde bulunan One isimli cihazlara, avuç içini göstermek, kullanım için yeterli olacak. Bu işlem yalnızca bir iki saniye sürecek.

Amazon, temassız kimlik doğrulama sistemi One isimli cihazda, avuç içi tanımlamanın tercih edilmesinin bazı sebeplerinin olduğunu ifade ediyor. Şirket, avuç içi tanımlama sisteminin, yüz tanıma gibi diğer biyometrik tanımlamalara göre çok daha güvenilir olduğunu belirtiyor. Dev şirket ayrıca, kullanıcı güvenliğini sağlamak için de bazı tedbirlere başvurduğunu ve bu amaçla kullanıcıların avuç için görüntülerinin, cihazın depolama alanına kaydedilmeyeceğini söylüyor.

Şirketin yeni Amazon One avuç içi tarama cihazı , korona virüs krizinin şiddeti ve ardından küresel olarak alınan sosyal mesafe önlemleri ile mükemmel bir şekilde, herkese açık veya özel girişin her noktasında temassız tanımlama için dünyaya yeni bir evrensel standart oluşturabilir.

Kişisel Verilerin Gizliliği Tehlikede mi?

Avuç içi uygulamasına ABD’de karşı çıkanlar da var. Daha önce yüz tanımlama yazılımı nedeniyle gizlilik eleştirileri alan şirkete bu kadar önemli bir verinin verilmesi eleştirilere de neden oldu.

Rekognition Eleştirilmişti

Özellikle Amazon’un yüz tanıma sistemi Rekognition’un polise bilgi satıyor olması şirketi eleştiri oklarının hedefine oturtmuştu. Amazon daha sonra açıklama yaparak Rekognition’ın hizmetlerinden polisin yararlanmasını durdurmuştu.

Kaynakça: İnterestingengineering, Newsbreak, Amazon

AMAZON ONE: AN EASİER WAY THROUGH YOUR DAY

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap