Genel Ne Nerededir?

Monument Valley

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Kızılderelilerle Beyazların çarpışmalarını gösteren Vestern filmlerinin çoğu Monument Valley’de çekilmiştir. Valley, bugün Amerika’nın en büyük doğal zenginliklerinden biridir.

Monument Valley Nerededir?

Monument Valley (Anıt Vadisi), ABD’nin bir eyâleti olan Utah’ın güneydeki Arizona sınırında kalan bir vadidir. Navaholara ayrılmış arazi içinde yer alır ve Utah’daki Mexican Hat yakınlarındadır.

Kırmızı kumlarla kaplı Arizona çölünde ilk dikkati çeken şey, aşındırmanın şekillendirdiği kaya parçalarıdır. Boyutları çok büyük olan bu taşlar, uzaktan bakıldığı zaman kale, kilise veya kule yıkıntılarını andırırlar.

Manument Valley' de dağın üzerine çıkmış. Manzara seyrediyor.

Yüzölçümü altmış beş bin kilometre kareyi bulan ve ısının sıfırın altında 25 derece arasında oynadığı bu bölgelerde, altı yüz bin Kızıldereli saldırısına uğradığı devirler çok gerilerde kalmıştır! Monument Valley, bugün Amerika’nın ilginç köşelerindendir.

Monumenet Valley’de Yapılacaklar

Monument Valley’in coğrafi özellikleri çeşitli olduğundan, yürüyüş imkanları da oldukça fazladır. Ormanlık alanlar, dağlar, kumlu araziler, derin vadiler zemin özellikleri ve manzarasıyla farklı yürüyüş deneyimleri yaşatmaktadır. Yürüyüş için takip edebilecek yolların ortak özelliği ise Anasazilerin kaya sanatı ve yapılarına uğramasıdır.

Monument Valley'de kışın yağan kar yüzeyin bazı yerlerinde kendini belli ediyor.

Vadide bulunan San Juan Nehri ise rafting aktivitesi için elverişlidir. Powell Gölü’nden Colorado Nehri’ne katılan San Juan, Colorado’nun en heyecan verici nehirlerinden biri olarak değerlendirilmektedir.

Monument Valley'e gelen San Juan nehrinde insanlar rafting yapabilirler.

Nehirde 2 ile 7 gün arasında süren geziler de düzenlenmektedir. Bu gezilerin iyi tarafı, grubun talebine göre şekillenmesidir. Nehir kenarında kamp yapmak, yerli Amerikan mirası, fosiller ve manzara oldukça ilgi çekicidir. Nehir aile gezileri içinde elverişlidir. Nehrin sakin atmosferi, çocuklu aileler için nehir gezisi cazip kılmaktadır.

Manument Valley’de yapılabilecek bir diğer aktivide ise kampçılıktır. Kamp yaparak doğanın tadına doyasıya varılabilir.

Manument Valley’de Çekilen Filmler

John Ford “Cehennem Dönüşü” ve “Kan Kalesi ” filmlerini işte burada çevirmişti. Arizona çölünde zaman zaman korkunç kum kasırgaları patlar. Kum tanelerinin kemirdiği kayalar, “Rüzgar Kulağı” gibi garip, devesa şekiller veya altlarında bir kum denizi uzanan köprü kemerleri meydana getirmiştir.

Monument Valley'de çekilmiş bazı filmler Kan Kalesi - Cehennem Dönüşü
Kan Kalesi – Cehennem Dönüşü

Monument Valley Hakkında İlginç Bilgiler:

  • Monument Valley Navajo yerlilerin yaşama alanı olup günümüzde hala bu bölgede çok sayıda Kızılderili yaşamaktadır.
  • Monument Valley, Kızılderili dininde kutsal bir yer olarak kabul edilmektedir.
  • Kuzey Amerika Kıtası, 1492’de keşfedildiği ve ABD 1776’da kurulduğu halde Monument Valley’e ilk Amerikan askeri 1850 yılında ayak basmıştır.
  • Monument Valley, uranyum bakımından zengin bir yer olup, İkinci Dünya Savaşı sonrası 1945 – 1965 arasında Monument Valley’da uranyum madenciliği yapılmış ve uranyum çıkartılmıştır.
  • Monument Valley, Stanley Kubrick’in “A Space Odysse” filmi, John Ford’ın yönettiği  ve John Wayne’in oynadığı “The Searcher” filmi,  Clint Eastwood’un oynadığı “The Eiger Sanction” filmi ve Transformers gibi ünlü filmler de dahil olmak üzere 30 kadar Holywood filmine sahne olmuştur.

Kaynakça : Wikipedia, Ensonhaber, Gezimanya, Oars

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap