Genel Teknoloji

Yerli İşletim Sistemi: Pardus

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Birçok işletim sisteminin yanında Milli işletim sistemi olarak kullanılmaya başlandı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen işletm sistemi hangi özellikleriyle dikkat çekiyor?

Tamamiyle Türk yapımı açık kaynak kodlu bu işletim sistemini kullanmamız için ne bekliyoruz.

Pardus, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcalarıdır.

İşletim sistemi Pardus olan bir bilgisyarın arayüzü

Bir Linux dağıtımı olmanın yanı sıra, kamuda açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaştırılması, ülkemizdeki açık kaynak / özgür yazılım ekosisteminin geliştirilmesi çabaları ile birlikte bir projeden daha çok bir program haline gelmiştir. Pardus şemsiyesi altında özgün projeler şeffaf bir şekilde geliştirilerek özgür yazılım dünyası ile paylaşılmaktadır.

Pardus logo
Adı nereden gelmektedir?

Pardus adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir.

Mevcut işletim sistemimi silmeden Pardus’u deneyebilir miyim?

Pardus’u ikinci bir işletim sistemi olarak, mevcut işletim sisteminizin yanına kurabilirsiniz. Bu şekilde kurulum yapıldığında bilgisayar açılışında size hangi işletim sistemi ile devam etmek istediğiniz sorulacaktır.

Pardus’u tercih edin, çünkü:
  • Özgürdür ve ücretsizdir
  • Hızlıdır
  • Güvenlidir
  • Kolay kullanılır
  • Kurulmadan dahi çalışmaya başlayabilir, hızlı ve kolay kurulur
  • Bir çok paket program içerir, ücretsiz bir çok programa kolay erişim sağlar
  • Özelleştirilebilir
  • Şeffaftır
  • Türkçe dışında pek çok dile desteği vardır.
Pardus sürümleri neler?
  1.  Kurumsal sürüm olarak: Pardus Kurumsal 2
  2. Kişisel sürüm olarak: Pardus 2011.2 Cervus elaphus
İndirme
Pardus’u aşağıdaki adımları uygulayarak hemen deneyin!
  1. Pardus özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi dağıtımıdır. ISO dosyasını https://www.pardus.org.tr/surumler/ adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
  2. ISO dosyasını indirdikten sonra, kurulum medyanızı (DVD, USB bellek vb.)  https://www.pardus.org.tr/pardus-usb-olusturma/  adresinde belirtilen adımlara göre oluşturabilirsiniz.
  3. Kurulum medyanızı elde ettikten sonra bu medyadan Pardusu sisteminizde hiç bir değişiklik yapmadan canlı olarak kullanıp deneyebilir, daha sonra isterseniz kurabilirsiniz.
  4. Pardus kurulum medyanızı açılmayan bir bilgisayarı açıp içindeki dosyalara erişmek veya kurtarmak için de kullanabilirsiniz.
  5. Pardus’u nasıl kuracağınız “Kurulum Kılavuzu”  belgesinde anlatılmaktadır.
  6. Pardus hakkında sorularınıza yanıt arıyorsanız “Pardus Yardım Masası Bilgi Bankası“nı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça: Pardus, Wikipedia,

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap