Bugün Ne Oldu? Genel

19 Şubat 1473: Copernicus: “Dünya Dönüyor”

Dünya Dönüyor
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Nicolaus Copernicus (Asıl ismi Niklas Koppernigk; 19 Şubat 1473 – 24 Mayıs1543), Prusya İmparatorluğu’na bağlı Ermland Derebeyliği’nde Katolik piskopos danışmanı, boş zamanlarında matematik, astronomi ve harita bilimi ile meşgul olan amatör bilim adamı.

16. yüzyıl astronomları dünyanın, evrenin merkezi olduğunu yıldız ve gezegenlerin onun etrafında döndüğünü ileri sürüyorlardı.

19 Şubat 1473’te Polonya’da dünyaya gelen Copernicus (Kopernik) önce kendi memleketinde, sonra İtalya’da öğrenim gördü ve İtalya’ya yerleşerek kendini astronomiye verdi. Dünyanın da diğer gezegenler gibi güneşin çevresinde döndüğünü keşfeden bu bilim adamı, 1515’te araştırmalarının sonuçlarını “Gök Cisimlerinin Devirleri ” adlı büyük eserinde ortaya koydu. Yıldızların hareketi bu eserde ilk defa sade bir şekilde ele almıştı. Ancak bu, o zamanın inanışlarını altüst eden bir eser olduğundan yayınlamaya cesaret edemedi. Kırk yıl kadar sonra, 1543’te artık hayatının son anlarının yaklaştığını hissedince eserini öğrencilerinden Rheticus’a emanet ederek, ölümünden sonra yayınlanmasını istedi.

Nürnberg’de basılan kitap, ilk çıktığı andan itibaren büyük bir tepkiyle karşılandı, Astronomlar, başka bilginler, bilhassa din adamları dünyanın evrenin merkezi olmadığı, diğer gezegenler gibi bir gezegen olduğu fikrini bir türlü kabul edemiyordu. Böylece Copernicus’un sistemi, o zaman bir kenara bırakıldı.

Fakat aynı konu yüzyıl sonra Galileo tarafından ele alındı ve onun da başına işler açtı. Ama sonunda kabul edildi.

Ocak 08 : Dünya Dönüş Günü, ve Dünya dönüyor dönüyor dönüyor !

Dünya Dönüyor

Hepimiz dünyamızın kendi etrafında döndüğünü çok iyi biliyoruz. Hem de inanılmaz bir hızla. Gezegenin tam bir dönüşü tamamlamak için 24 saat sürüyor ve dönmesi nedeniyle, gece ve gündüzleri yaşıyoruz. İnsanların hayatta kaldığı tek gezegen olan Dünya kendi ekseni etrafında dönmeye de devam edecek. Dünya’nın Dönme Günü, 1851’de Dünya’nın kendi ekseni üzerinde döndüğünü gösteren Fransız Fizikçi Leon Foucault’u kutlamak için düzenlenmiştir.

Dünya’nın dönüş hızı, günden güne ve yıldan yıla değişebilir ama gene de her sene 8 Ocak günü Dünya’nın Dönme Günü olarak kutluyoruz ve Foucault’u onurlandırıyoruz.

Bu da aynı gün oldu:
  • 1971 : Dünyanın en büyük “atom zerrecikleri hızlandırıcısı”nın yapılmasına Cenevre’de karar verildi.

Kaynakça: Wikipedia

Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Copernicus: Dünya Dönüyor”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 29.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap