Yves de Kerguelen günlerden beri güney denizlerinde seyahat ediyordu… Hava çok soğuktu; sıcaklık gün ortasında bile sıfırın üstünde 2 dereceyi geçmiyordu. Gezginin soğuğa falan aldırdığı yoktu, ancak mürettebatı onun kadar dayanıklı olmayıp, üstelik 1772 yıllarında bir gemideki konfor da pek öyle memnunluk verici değildi. Kerguelen elinden geldiği kadar adamlarının moralini yüksek tutmaya çalışıyordu ama, ne yaparsa yapsın mürettebat arasında genel bir ümitsizlik vardı.
Kerguelen, birkaç saatten beri, geminin etrafında bazı kuşların uçmaya başladığına dikkat etmişti. Hemen görevlilerin gözetleme yerlerine çıkmasını emretti. Çok geçmeden ta uzakta, sisler arasında bir tepe, sonra bir tepe daha göründü. Gemi yaklaştıkça sönmüş yanardağları andıran bu tepeler daha iyi seçiliyordu.
Demir atılır atılmaz, Yves de Kerguelen araştırmalarına başladı ve 300 adadan meydana gelen bu adalar topluluğuna 12 Şubat 1772’de Fransa Kralı adına el koydu. Adalarda pek az bitki olup, insan yoktu. Adalar, hemen daima sis altındaydı. Sadece bazı göçmen kuşların uğradığı bu adalara Kerguelen “Kimsesiz” adını takmıştı. Bu adalar bugün de kaşif Kerguelen’in adını taşır.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, bu adalar Fransızlar’ın Güney Adelie toprağındaki araştırmalarında üs olarak kullanılıyor. Adalar yine “kimsesiz” ama , artık boş değil.
Doğal yaşam ve iklimi
Adada deniz kuşları ve fokların yanı sıra denizciler tarafından getirilmiş yabani kediler ve tavşanlar mevcuttur. Bitki örtüsü genel olarak otlak alanlardır ve adanın tümü ağaçsızdır. Adada sebze olarak Kerguelen Lahanası yetişmektedir. İklimi genel olarak soğuk ve rüzgarlıdır ve denizleri dalgalıdır. Ocak ve Şubat aylarında hava sıcaklığı ortalama 7.9 °C’dir. Temmuz ayında sıcaklıklar -10 °C’ye düşmektedir. Yaz aylarında sıcaklık bazen 20 °C’ye kadar çıkmaktadır. Yıllık yağış miktarı ise ortalama 820 mm’dir.
Bu da aynı gün oldu:
1809 : ABD Cumhurbaşkanı Abraham Lincoln, doğdu.
Kaynakça: Wikipedia
Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Kerguelen Adasının Keşfi”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 26.
Yorum Yap