Bugün Ne Oldu? Genel

4 Şubat 1494: Rabelais ‘nin Zehirli Şekerleri

François Rabelais
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Rönesans döneminin çok önemli Fransız yazarlarından, hangi yılda doğduğu çok da bilinmeyen François Rabelais’nin “Gargantua” adlı eserinde çok önemli hayat dersleri veren birçok öykü var.Fransa ve İtalya’nın her köşesini gezen yazar, keşiş, doktor, filozof olan ve hayatında sadece 2 kitap yazan Rabelais.

Chinon’lu bir avukatın oğlu olan Rabelais (Raböle)nin 4 Şubat 1494’te doğduğu sanılıyor. Zamanın manastırlarında parlak bir öğrenim görerek kısa bir süre içinde rahip olmuş, daha sonra Montpellier Tıp Fakültesi’ni bitirmişlerdir.

Rabelais’nin eserleri, çevresindeki cemiyetin bütün problemlerini en komik bir şekilde dile getiren taşlamalardır. Yarattığı tipler bugün bile canlılığını korur. Grandgousier’nin oğlu olan Gargantua, alabildiğine yiyip içen kendi halinde bir devdir. Oğlu Pantagruel de oburluk bakımından kendisinden geri kalmayan gezici bir öğrenci, zeki bir insandır. Öte yandan arkadaşı Panurge çok zeki fakat korkağın biridir. Pantagruel ile çıktığı seyahatlerinden birinde, Fenerler ülkesinde bulundukları sırada tüccar Dindenault ile kavga eden Panurge, adamdan intikam almak için, koyunlarından birini satın alır, daha sonra hayvanı denize atar. Onun melemesini duyan diğer koyunlar da birer birer denize atlayarak yok olurlar. O zamandan beri düşünmeden başkalarının peşinden gidenler için “Panurge’ün Koyunları” deyimi kullanılır.

Panurge'ün Koyunları

Rabelais’nin Lyon’da bir süre kaldıktan sonra Paris’e dönmek için yol parası kalmamış. Bunun üzerine birkaç kesme şekerini bir kağıda sarıp üzerine de “kral için zehir” yazarak odasında görünecek bir yere bırakmış. Bu şekerler görülünce hemen yakalayıp Paris’e götürmüşler (tabi parasız olarak). Kral, François 1 olayın aslını öğrenince herkesten çok gülmüş.

Bu da aynı gün oldu:
  • 1945 : ABD, Rusya ve İngiltere arasında yapılan Yalta Konferansı’nda Avrupa’nın bölüşülmesi kararlaştırıldı.

Kaynakça: Wikipedia

Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Rabelais’nin Zehirli Şekerleri”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 22.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap