Bugün Ne Oldu? Genel

31 Ocak 1797: Franz Schubert

Franz Schubert
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Franz Schubert kimdir, Franz Schubert, kısacık ömründe 600’ün üzerinde şarkı, 9 senfoni, operalar, çok sayıda oda müziği ve piyano parçaları bestelemiştir. Schubert’in en bilinen eseri sekizinci senfonisi olan “Bitmemiş Senfoni” dir. Bitmemiş olmasının nedeni bilinmemektedir.

Viyana’nın kenar mahallesindeki bir okulun sahibi olan Schubert’in babası, çocuklarının da kendisi gibi öğretmen olmalarını istemekteydi. Ama 31 Ocak 1797’de doğan küçük Schubert’in müziği karşı büyük bir kabiliyet gösterdiği görüldü. Böylece Schubert, bir yandan amatör bir müzisyen olan babasından viyolensel dersi alırken bir yandan da ağabeyi Ferdinand’dan piyano çalmayı çğreniyordu.

Franz bu arada klisenin koro şefinden de şan dersleri alıyordu.Bu şahıs onun Viyana’da ki İmparatorluk Kilisesi’nin şan okuluna girmesini istedi.

İmtihan günü, Franz’ın üzerinde, gri renkli uzun bir buluz vardı. Bu yüzden diğer adaylar ona: “Değirmencinin oğlu” diyerek alay ettiler. Ama Franz imtihanda o kadar başarılı oldu ki, birinciliği kazandı. Ne var ki okul hayatı son derece düştü. Hem iyi beslenemiyor, aç kalıyor,hemde soğuktan perişan oluyordu. Onaltı yaşındayken, sesi değişince okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Bunun üzerine bir süre babasının okulunda öğretmenlik etti ama, öğrencilere kendisini saydıramadığı için çok geçmeden bu görevden ayrıldı.

Franz Schubert

1814’te on yedi yaşındayken bir opera ile piyano ve şan için çeşitli eserler bestelemiş bulunuyordu. Franz Schubert, yakaladığı tifüs hastalığından kurtulamayarak öldüğü zaman henüz 31 yaşındaydı. Bıraktığı gençlik ve tazelik fışkıran nefis eserleri bugün dahi birçok dinleyiciyi hayran bırakmaktadır.

Bunlar da aynı gün oldu:
  • 1928 : Atatürk “Türk Maarif Cemiyeti”ni kurdu.
  • 1958 : Jupiter füzesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk suni uydusunu yörüngeye koydu.

Kaynakça: Biyograficim , Wikipedia

Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Franz Schubert”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 20.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap