Genel Teknoloji

Google Lunar X Prize

Google Lunar X Prize
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Google Lunar X Prize (GLXP) veya Moon 2.0 2007-2018 yılları arasında X Prize Foundation tarafından organize edilen ve Google’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen bir bilim ve teknoloji ödülü yarışmasıydı. Yarışma, Ay yüzeyinde bir robotun indirilmesi, Ay yüzeyinin üzerinde 500 metre ilerlemeyi ve görüntüleri ve verileri Dünya’ya geri gönderilmesini kapsamaktaydı.

Google tarafından düzenlenen Ay’a robotik araç indirme yarışması birçok takımın katılımıyla ciddi bir yol aldı. Ancak, 21 Mart 2018 tarihinde sonlanan yarışmanın sonucuna göre bir kazanan olmadı. Bu yarışma başarılı bir proje ile sonuçlanmasa da bazı ülkelerde ilk kez uzay şirketleri kurulmasına ön ayak oldu. Google Lunar X Prize 30 milyon dolarlık ödül dağıtacaktı ancak yarışma sayesinde bu tutarın on katı kadar, yani 300 milyon dolarlık bir yatırım ortaya çıktı. Sevindirici haber ise yarışmada finale kalan 5 takımla yola devam edilmesi kararı oldu.

2018’e girerken, yarışmada beş takım kaldı:

  • SpaceIL,
  •  Moon Express,
  •  Synergy Moon,
  •  Team Indus,
  •  Hakuto

Google Lunar X Prize-1

Bugüne dek sadece 3 ülke Ay’a başarılı bir şekilde araç indirdi. Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin. Yarışma devam ediyor ve bu 5 takıma sponsor olacak şirketler veya iş birliklerini aranıyor. Öyle görünüyor ki yakın gelecekte Ay’a gitmek sadece uzay ajanslarının değil özel şirketlerin de başardığı bir iş olacak

Google Lunar X Prize-2

Kaynakça: XPRIZE ,Wikipedia

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap