Genel Teknoloji

Alter Ego: Düşüncelerinizi Okuyup Yanıt Veren Kulaklık

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Bilim kurgu filmlerini süsleyen, yazarlara ilham kaynağı olmuş çoğu fikrin, günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte gerçek olduğunu gözlemliyoruz. İnsanoğlu geçmişte hayalini kurduğu pek çok şeye her gün bir adım daha yaklaşıyor. Bu hayallerden biride düşünceleri okuma olduğunu söyleyebilirim. Aklınızdan geçen soruları siz hiç konuşmadan bir cihaz yardımıyla cevaplandığını düşünün. Bu sizin için nasıl bir deneyim olurdu? Alter Ego isimli cihaz da tam olarak bu işlemi yerine getirebiliyor. İç konuşma esnasında yüzümüzdeki ve boynumuzdaki sinyalleri algılıyor. Bluetooth aracılığıyla bu sinyalleri yapay zeka teknolojisine sahip bir bilgisayara ileterek bu kelimeleri yorumlamasını istiyor. Sonuç olarak aklınızdan geçen sorunun cevabını size kemik iletimli bir kulaklıkla veriyor başka bir deyişle düşünceleri okuma hayalini gerçeğe yaklaştırıyor diyebiliriz.

MIT’de yüksek lisans öğrencisi olan Arnav Kapur’un yaptığı cihaz sayesinde zihninizin tek kelime konuşmadan veya tuş takımına dokunmadan siparişinizi telepatik olarak internet üzerinden iletilmesini sağlıyor.

Bu cihaz geliştirilirken yüze elektrik sinyallerini algılayabilen bir cihaz yerleştirildi. Söylenen kelimenin yüzün farklı yerlerinde meydana getirdiği sinyaller toplanarak veri elde ediyor. Bu veriler elde edilirken yapay sinir ağları teknolojisinden yararlanıldı. Yapay sinir ağları; insan beynindeki sinir yapısını örnek alarak oluşturulmuş ve alınan verinin anlamlı bir öğrenme sürecine dönüştürerek yapay zekanın tahminde bulunmasına, bir konu hakkında karar vermesini sağlayan bir teknoloji. AlterEgo ‘nun karmaşık cümleleri içermeyen konuşmalarda başarı oranı ise  %92 doğruluk oranıyla okuduğunu da kanıtladı. Telefon kullanımının artık yıkıcı sonuçlar var. Öğrencilerim ve ben uzun zamandır, böyle cihazların sağlayabileceği faydalar üzerinde çalışmalar ve deneyler yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Örneğin alışveriş yaparken kasaya gelmeden toplamda ne kadar ödemeniz gerektiğini düşündüğünüzde veya TV’de kanal değiştirmek istediğinizde. Saatin kaç olduğunu bilmek istediğinizde ya da biri bilmediğiniz bir kelime kullandığında bunu bilmek isterseniz. Düşünceleri okuma yeteneğine sahip bu cihaz sayesinde bunu kimseye sormadan yada Google da aramadan öğrenebilirsiniz. Her şeyden önce bu cihaz özellikle konuşma problemi yaşayan kişilerin hayatını oldukça kolaylaştıracaktır.

60 Minutes Röportaj Verdi

MIT’nin ünlü Media Lab’ında çalışan Arnav Kapur; CBS haber programı 60 Minutes’te yayınlanan Media Lab’a röportaj verdi. Konuşmanın temelini oluşturan beyin tarafından iletilen elektrik sinyallerini alan kulaklık tipi cihazını anlattı.

60 Minutes muhabiri Scott Pelley ile yaptığı röportaj sırasında Arnav Kapur’a “45.689’un 67’ye bölünmesi nedir?” sorusunu sordu. Cevabını düşünerek, Kapur’un beyni tarafından üretilen elektrik sinyallerini aldı ve bu “soruyu” bağlı bilgisayara iletti, bu da daha sonra doğru cevabı hesapladı. Titreşimleri iç kulağında doğru cevabı yankılayacak şekilde cihaz aracılığıyla geri iletti. (Cevap 681.925!) Verilen soruya doğru cevap vererek cihazın özelliğini gösterdi.

Kapur, Alter Ego cihazı yardımıyla tek kelime etmeden pizza siparişi veriyor. Pizzalar Kapur' a ulaşıyor ve afiyetle pizzalarını yiyorlar.

Röportajın sonuna doğru Kapur, cihazı 60 Minutes ekibi için pizza sipariş etmek için bile kullandı. Ve tek kelime etmeden cihaz sayesinde pizza siparişi Kapur’a ulaştı.

Cihaz Piyasaya Sürülmedi

Geliştirilen teknolojiler kısa vadede inanılmaz deneyimler yaşatıp daha iyi yaşam koşulları oluştursa da uzun vadede insanların yalnızlaşmasına ve bunun getireceği pek çok soruna neden olabilmektedir. Alter Ego şu an için piyasaya sürülen bir cihaz değil. Geliştirilen teknolojilerin uzun vadede etkilerinin araştırılıp daha sonra ticari bir ürün olarak sunulması insanlar için daha yararlı olacaktır.

Kaynakça: WonderfulEngineering, İncompliancemag, Techstartups, CBSnews

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap