Genel Genel Kültür

Geleneksel Japon Kıyafeti Kimono

Kimono
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Kimono, Japonların geleneksel ve sembolleşmiş giysisidir. Bugün bile Japon erkekleriyle kadınları, evlerine dönüp de bizim giydiklerimize benzer elbiselerini çıkardıkları zaman, bu rahat elbiseyi giyerler.

Kimono, Japonca’da kiru ve mono , “giyilen eşya” yani “elbise” anlamına gelir. Kelimenin etimolojik kökeni ki yani “giymek” ve mono yani “tek”dir. Tüm giysi çeşitleri için kullanılan kimono sözcüğü sonradan hâlâ kadın, erkek ve çocuklar tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

Bir Avrupalı için kimono Japonya’dan yayılarak moda olmuş bir ev içi elbisesi veya bir sabahlıktan başka bir şey değildir. Oysa Japonya’da bu elbise bir milli kıyafet niteliği taşır. Modern hayattan bir parça olsun uzaklaşmak ve bir geleneği yaşatmak için Japonlar, evlerine gelir gelmez kimonolarını sırtlarına geçirirler.

Yukata denilen, önden üst üste kavuşan, kolları çok geniş ve gündelik ev işlerinde giyilen basit bir gömlektir. Oysa çok zengin işlemelerle süslenmiş ipek kimono, ziyaretlerde ve büyük törenlerde giyilen gösterişli bir elbisedir. Elbisenin tam bel hizasından, obi denilen kalın bir kuşak bağlanır ve sırtta, giyenin yaşına, cinsiyetine, sosyal sınıfına veya yetiştiği bölgeye göre değişen büyük bir düğüm yapılır. Kimonoyu andıran modern kadın giysileri aynı adı taşır.

Erkek ve Kadın Kimonolarını Arasındaki Farklar Nedir?

Erkek ve kadın kimonoları arasındaki en dikkat çekici fark kollardadır. Erkek kimonolarında kollar ya tamamen ya da alttan 3 ile 8 cm’den fazla ayrık olmamak kaydıyla büyük oranda gövdeye bağlıdır, kadın kimonolarının kolları ise hem geniş ve gövdeye bağlı değildir. Hemen altından obi geçeceği için erkek kimonolarının kolları daha az geniştir. Halbuki kadın kimonolarının kollarının büyük kısmı gövdeye dikili olmadığı için obiye bir engel teşkil etmez ve geniş kollar obinin üzerinden aşağıya sarkar.

Kumaşlar

Hem kimono hem de obi , kenevir, keten, ipek, krep ve rinzu gibi desenli saten dokumalar dahil olmak üzere çok çeşitli elyaf türlerinden yapılır . Kumaşlar tipik olarak hem obi hem de kimono için – çift ​​genişliğe dokunan belirli obi türleri dışında dar genişlikte olarak dokunur. Suni ipek gibi lifler 2. Dünya Savaşı sırasında yaygınlaştı ve modern kimono, polyester gibi bakımı daha kolay olduğu düşünülen kumaşlarda yaygın olarak bulunur. Bununla birlikte, neredeyse tüm resmi kimonolar tamamen ipekten yapılır ve tipik olarak elle dikilir.

Farklı Kimono Türleri

Furisode: , evli olmayan kadınlar tarafından giyilen resmi Kimono’lardır . Bu kimonoların neredeyse ayak bileklerine kadar uzanan uzun, akan kolları vardır. Renkli ve parlak desenleri var.

Shiromuku : Japon gelinler tarafından giyilen, ağır işlemeli beyaz kimono. Düğün töreninde bu beyaz kimono üzerine parlak renkli (kırmızı veya turuncu) bir fazla kimono giyilebilir.

Tomesode : Bu, evli kadınlar tarafından giyilen, daha kısa kollu resmidir. Kimono’nun tasarımları sadece alt kenarda olacaktır.

Kuro Tomesode : Tomesode Kimonoları resmi durumlar için genellikle siyah bir kumaştadır.

Homongi : Bu, özellikle sırt ve kollarda olmak üzere her tarafında renkli tasarımlar / desenler bulunan yarı resmi bir kimonodur . Aynı zamanda ziyaretler için de kullanılır. Hem evli hem de bekar kadınlar tarafından giyilebilir.

Komon : Kumaşın her tarafında küçük, ince tekrar eden desenlere sahiptir. Baskılar genellikle çiçektir; Bu sıradan bir tarz kimonodur.

Yukata : Bu, yaz aylarında giyilen kimonodur. Pamuklu kumaştan üretilmiştir.

Montsuki : Bu, aile veya akraba evlilik törenleri gibi resmi partiler veya törenler için erkekler tarafından giyilen resmi bir kimonodur .

Kaynakça: Wikipedia, Sewguide, JapanZone

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap