Genel Ne Nerededir?

Chac Mool

Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Chac Mool, Amerika’daki Toltekaların ve Mayaların yağmur tanrısıdır; sırtını yaslayıp oturmuş, dirseklerini yere dayamış, bacaklarını bükmüş bir durumda tasvir edilir. El ve ayak bileklerinde halkalar vardır. Saçları tahıl tanelerinden meydana gelmiş bir demet halindedir. Karnı üzerinde birleştirdiği ellerin üstüne bir küp konur, bu küpün içine, tanrılara kurban edilen savaş esirlerinin, kölelerin ve suçluların kalpleri atılırdı.

Savaşçı Tapınağının üzerinde bulunan Chac Mool heykeli
Savaşçı Tapınağı’nda Chac Mool heykeli

Savaşçılar tapınağın heykeli stadyuma doğru bakardı. Genç savaşçılar stadyumda beden eğitimi yapar, çeşitli spor oyunları ve eğlenceleri düzenler, bir yandan da savaş eğitimi görürlerdi. Stadyum, ünlü Kastillo’nun ve Mayaların yıldızlara adadığı diğer piramitlerin yakınında bir yerde bulunuyordu. Mayalar, Toltekalar İnkalar demir medeniyetini tanımazdı.

Castillo Tapınağo
Castillo Tapınağı

Chac Mool Nerededir?

Meksika’nın Yucatan yarımadasında Chicken İtza şehrinin harabeleri yer alır; eski Mayaların ve Toltekaların o zamanki ihtişamını ortaya koyan bu kalıntılar göz alıcı bir bütün teşkil eder. Chac Mool’un heykeli Savaşçılar tapınağını süslemektedir.

Meksika Ulusal Antropoloji Müzesinde bulunan Chac Mool heykeli
Mexico -Meksika Ulusal Antropoloji Müzesi

Savaşçılar Tapınağı

Yapı, şekli ve bazı muhtemel astral birleşmelerinden dolayı Gözlemevi olarak bilinir. Venüs gezegeni ile ilgili astronomik olaylar ve ekinokslar sırasında güneşin batması üst bölümdeki üç pencereyle ilişkilendirilmiştir. Caracol (kabuklu) adı binanın üst kısmına açılan spiral merdivenlerden gelir. Bir dizi altı üst üste binmiş yapı tespit eden Carnegie İnstitüe tarafından 1925-1931 yılları arasında araştırılmıştır. Yapımının, Terminal Klasik ve Klasik sonrası ilk dönemler arasındaki ara dönemden kalma olduğuna inanılmaktadır. Üst platformdaki büyük açmalar, didaktik amaçlı kullanılan birleştirilmiş kazı örnekleridir

Chicken İtza'da bulunan Savaşçılar Tapınağı
Savaşçılar Tapınağı

Kaynakça: Wikipedia, Greelane, Metmuseum

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

1 Yorum

Yorum Yap