Genel Teknoloji

Görüntü Tanıma Çipi

Görüntü Tanıma Çipi
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Bir yapay gözün yeni tip bir ışık algılamalı elektronikle birleştirerek yapılan sinir ağına tek minik çip üzerinde, uzak, hızlı varolan görüntü sensörleri sayesinde sadece birkaç nanosaniye olarak görmeye ne dersiniz?

Görüntü tanıma konusunda yıllardır birçok çalışma yapılıyor. Özellikle yapay zekânın da bu alanda kullanılmaya başlanmasıyla kameradan alınan görüntüde hangi nesnelerin olduğu, bunların sınırlarının ne olduğu gibi bilgiler çok daha rahat tespit edilebiliyor. Görüntü işleme son derece zorlu bir işlem. Hem güçlü bir bilgisayara hem iyi bir yazılıma hem de görüntüyü algılayacak sensörlere ihtiyacınız var. Bilim insanları tüm bu işlemleri tek bir çip üzerinden gerçekleştirmek için araştırmalar yapıyor.

Nature dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, yeni geliştirilen yapay zekâlı çip, görüntüleri nanosaniyeler içinde tanımlayabiliyor. Üstelik bu sürede başka herhangi bir bilgisayara bağlanmaya ihtiyaç duymuyor. Dijital göz olarak adlandırılabilecek bu çip, sürücüsüz araçlardan endüstriyel uygulamalara kadar birçok alanda kullanılabilir. Küçük boyutları, hızlı çalışması ve verileri başka bir yere göndermeye gerek duymadan kendi üzerinde işleyip sonuca ulaşabilmesi bu tür çipleri çok kıymetli hâle getiriyor. Milisaniyelerin bile önemli olduğu savunma sanayi gibi alanlarda bu tür sensörler hayat kurtarıcı olabilir.

Bilim insanlarının geliştirdiği prototipte mini diyotlardan oluşan yapay bir sinir ağı kuruluyor ve bu ağ üzerinde yapay zekâ algoritmaları çalıştırılıyor. Şimdilik sadece belli başlı harfleri tanıyabilen sistem daha başlangıç aşamasında. Bilim insanları proje üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu alandaki teknolojik eğilim, merkezi ve akıllı bir sisteme bağlı olarak çalışan sistemlerden kendi içinde problemleri çözebilen mini sistemlere doğru bir geçişin olduğunu gösteriyor.

Sınırlı Görme

Bu yeni sensör, daha fazla yapay zekanın donanıma taşınması yolunda heyecan verici bir adımdır, bu da daha hızlı ve daha verimli hale getirir. Ama daha gidilecek çok yol var. Başlangıç ​​için, göz sadece 27 dedektörden oluşur ve bloklu 3×3 görüntülerden daha fazlasını ele alamaz. Yine de, küçük olduğu gibi, çip harfleri sınıflandırma ve kodlama da dahil olmak üzere birkaç standart denetimli ve denetimsiz makine öğrenme görevi gerçekleştirebilir. Araştırmacılar sinir ağını çok daha büyük boyutlara ölçeklemenin kolay olacağını savunuyorlar. 

Kaynakça: Nature, Technologyreview, BilimveTeknik

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap