Bugün Ne Oldu? Genel

18 Şubat 1564: Michelangelo ‘nun Dehası

Michelangelo'nun Dehası
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Bütün çağların en büyük sanatçılarından biri olan Michelangelo öldüğü zaman, ne yazık ki son şahaseri olan Roma’daki Saint – Pierre kilisesinin kubbesi henüz tamamlanmamıştı.

Sanata karşı büyük bir kaabiliyeti olan Michelangelo Buonarroti, 1475 yılında İtalya’da Caprese’de dünyaya geldi. İlk öğrenimine Francescoda Ubrino yönetiminde başladı.

Onüç yaşına geldiği zaman ressam Ghirlandaio’nun atölyesine girdi. Yaptığı ilk resimler öyle başarılıydı ki, hocası onu kıskandı. Ertesi yıl, Laurent de Medicis’nin Floransa’daki okulunda heykelci Bertoldo’ya öğrenci oldu. Genç sanatçı, hayranlık uyandıran ilk heykellerini burada yaptı ve çeşitli siparişler aldı.

1505’te Michelangelo’yu Roma’ya çağıran Papa Julius 2, ondan Vatican’daki Sixtine manastırının tavan dekorasyonunu yapmasını istedi.

Büyük sanatçı bu işte tam dört yıl çalıştı. Kubbeyi süsleyecek resimleri yapabilmek için, kurulan iskelede sırtüstü uzanarak son derece zor şartlar altında çalışıyor; zaman zaman boyalar yüzüne gözüne akıyordu. Papa Julius 2, sık sık onun çalışmalarını görmeye geliyor, işin yavaş ilerlemesine sinirleniyordu. Her ikisi de sert bir karaktere sahip olduklarından sık sık birbirleriyle tartışıyor, sonunda barışıyorlardı.

Michelangelo, yemek ve uyumak için ayırabildiği zamanların dışında bütün hayatı boyunca çalıştı. Buna karşılık eşsiz eserler meydana getirdi ve 18 Şubat 1564’te ruhunu teslim etti.

Sizler için en ünlü 5 eserini listeledik.

1. Adem’in Yaratılışı

1505 senesindePapa II. Juliustarafından kendisine Vatikan’ın yanındaki Sistine Şapeli’nin tavan resimlerinin yapılması işi verildi. Bu tablo ile Adem’in aratılışını betimleyen Michelangelo’nun çalışması 4 sene sürdü.

2. Aziz Petrus Bazilikası

Aynı zamanda mimarlık yapan Michelangelo’nun hayatına damga vuran bu mimari eser dünyanın en büyük kilisesi kabul edilir. Çizimleri Michelangelo, Donato Bramante, Carlo Maderno ve Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılmıştır.

3. Bacchus

Roma şarap tanrısı Bacchus’ü betimleyen bu heykel Floransa’daki Bargello Ulusal Müzesi’nde bulunmaktadır.

4. Davut

Sol omzunda tuttuğu sapanı ve sağ elindeki taşa bakılırsa Michelangelo Davut’la korkunç dev Goliath’ın yüzleşmesini ele alarak yaptığı bir heykel olduğunu söyleyebiliriz.

5. Musa’nın Hükmü

II. Julius, Rönesans’ın en büyük sanatçısı olan Michelangelo’yu kendisi için eşi benzeri görülmemiş bir mezar yapmak üzere görevlendirdi. O dönemler Latince’deki çeviri hatasından adı ”Boynuzlu Musa Heykeli” olarak da bilinmektedir. Çeviride yapılan hata; İbranice’de “keren” kelimesinin iki anlamı vardır: ışık yansıması ve boynuz.

Bunlar da aynı gün oldu:

1806 : Napoleon 1, Paris’teki Zafer Anıtı’nın yapılmasını emretti.

Kaynakça: Wannart

Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Michelangelo’nun Dehası ”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 29.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap