Genel Yaşam

Bebekler Neden Yetişkinlerden Daha Az Göz Kırpar?

Bebekler Neden Yetişkinlerden Daha Az Göz Kırpar?v
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Yetişkinler dakikada ortalama 10-15 kez göz kırpar. Bebekler ise dakikada ikiden daha az. Çocukluk ve ergenlik boyunca artış gösteren göz kırpma sayısı yetişkinlikte maksimum değerine ulaşır.

Neden göz kırpıyoruz?

Kendiliğinden gözümüzün kapanım açılması, göz harici bir nesne tarafından dürülmekten korumaya hizmet eden refleksif yanıp sönme ve bilerek yaptığımız gönüllü yanıp sönme işlemlerinden farklıdır.

Kadın göz kırpma

Yetişkinlerde bile, kendiliğinden yanıp sönmenin temel amacı bir sırdır.  Toz ve diğer tahriş edici maddeleri temizlerken yağlanmasını sağlamak için genellikle gözyaşı göz yüzeyine yayıldığı düşünülmektedir.

Ancak araştırmacılar bunun hikayenin sadece bir parçası olduğunu söylüyor. Gözleri ıslak tutmak için gerekenden daha sık göz kırpıyoruz, bu yüzden göz kırpmanın başka işlevleri de olmalı.

Bebekler Neden Yetişkinlerden Daha Az Göz Kırpar?

Göz kırpmanın öncelikli amaçlarından biri gözü sürekli olarak nemli tutma çabasıdır. Bebeklerde gözün ön tarafında dış dünya ile temas eden bölüm, yetişkinlere kıyasla daha küçük olduğu için bebek gözü daha geç kurur, yani daha geç nemlendirme gerektirir.

Bebeğin Göz Kırpması

Bebeklerin uzun uyku süreleri de gözlerinin daha uzun süre nemli kalmasına olanak sağlar. Yetişkinler, yüksek dikkat ya da görsel takip gerektiren durumlarda daha az göz kırpma eğilimindedir. Benzer şekilde, bebeklerin yeni geliştirmeye başladıkları görsel deneyim ile dış dünyayı sürekli anlamlandırma ve tanımaya odaklanma çabalarının göz kırpma sayısını düşürdüğü düşünülüyor. Göz kırpma davranışı, beyinde dopamin adlı kimyasal sinyal taşıyıcının miktarı ile değişkenlik gösterir. Bazı araştırmacılar, bebeklerde dopamin sisteminin henüz yeterince gelişmemiş olmasının da düşük göz kırpma sayısında etkili olduğunu düşünüyor.

Kaynakça: Theregister, Livescience

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap