Genel Yaşam

Parmaklarımızı Kütürdettiğimizde Neden Ses Çıkar?

Parmaklarımızı Kütürdettiğimizde Neden Ses Çıkar?
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Parmak çıtlatmak bazılarımız için günlük bir alışkanlık. Fakat parmak çıtlatırken neden ses çıktığını hiç merak ettiniz mi? İşte parmak çıtlatırken çıkan sesin sebebi…

Kütürdeyen bölgeler oynar eklem yerleridir. Bu eklemler birbirlerine kıkırdak yüzeyleri ile bağlı iki kemikten oluşur. Bu kıkırdak yüzeylerinin etrafı eklem kapsülü ile çevrilidir. Eklem kapsülü kıkırdağı oluşturan hücreleri besleyen ve sinoviyal sıvı adı verilen kaygan bir sıvı içerir. Sinoviyal sıvının içinde aynı zamanda oksijen, nitrojen ve karbondioksit gibi çözünmüş gazlar da bulunur

Bacak, bilek hatta tehlikeli olmasına rağmen boyun bile kütürdetilse de en sık kütürdettiğimiz yerler parmaklarımızdır. Parmağımıza bir kuvvet uyguladığımızda oluşan hareketin sınırını eklemin hacmi belirler. Bu hacim ise eklem kapsülündeki sinoviyal sıvı miktarına bağlıdır. Kuvvet ekuygulanmasının ardından sinoviyal sıvı, içinde bulunan çözünmüş gazların oluşturduğu mikroskobik ölçekteki baloncukların bir kısmının patlaması ile birlikte yayılır, böylelikle eklemin hacmi ve hareket kabiliyeti artar

Parmaklarımıza baskı uyguladığımızda çıkan sesin kaynağının sıvıyı terk eden, böylece eklem kapsülünün biraz daha esnemesini sağlayan bu gaz baloncukları olduğu düşünülüyor. Eklemin tekrar ses çıkarabilmesi için ise sinoviyal sıvı içindeki çözünmüş gaz miktarının artması, dolayısıyla biraz zaman geçmesi gerekiyor. Bir kere kütürdettikten hemen sonra aynı parmağımızı tekrar kütürdetemememizin nedeni de bu.

Eklemden ses gelmesi bir hastalık mıdır?

Eklem çıtlaması genellikle; diz, bilek ya da boyunda meydana gelmektedir. Bazı insanlar eklem çıtlamasını rahatlama olarak görmektedir. Fakat eklem çıtlaması ciddi rahatsızlıkların habercisi olmaktadır. Bazı eklem çıtlamalarının ardından gelen ağrı ve şişme iki kemiğin ortasında ödem oluşturmaktadır. Ayrıca kemiklerin erkenden kireçlenmeye başlaması ya da kemik yapısının zayıflamasına ve ilerleyen yaşlarda da kemiğin kırılmasına neden olabilecek sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Eklem çıtlamasını ne önler?
  • Düzenli spor yapmak,
  • Günde bir bardak süt tüketmek,
  • Kemik yapısını güçlendirmek için; lif ve kalsiyum oranlarının yüksek olduğu besinler tüketmek eklem çıtlamasını önlemektedir.

Kaynakça: Sciencenews , BBC

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap