Genel Sağlık

Küflenmiş Ekmek Yemek Tehlikeli mi?

Küflenmiş Ekmek Yemek Tehlikeli mi?
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Üzerindeki küfü kestiğimizde kalan ekmeğin zararsız olacağını düşünebiliriz. Ancak attığımız küf sporları buzdağının sadece görünen kısmı olarak düşenebiliriz.

Küflenmiş ekmek yenilir mi, yenilirse ne olur? Küflenmiş ekmek yemenin sağlığa herhangi bir zararı var mıdır?

Üzerindeki küfü kestiğimizde kalan ekmeğin zararsız olacağını düşünebiliriz. Ancak attığımız küf sporları buzdağının sadece görünen kısmı olarak düşenebiliriz. Mantarlar aleminin üyesi olan küf mantarları, çıplak gözle görmenin çok zor olduğunu hif adındaki kök benzeri yapılarıyla hızlıca büyüyerek ekmeği içeriden kuşatırlar.

Küflü ekmek sağlığa zararlıdır.

İçerisinde küf mantarları bulunan bazı peynir türleri soya sosu gibi gıdaları sağlık tehdidi olmaksızın tüketmemiz küflü ekmek yemenin de zararsız olacağı yanılgısına yol açabilir. Yaklaşık 300.000 üyesi olduğu düşünülen küf mantarlarının birçoğu zararsızken, bazı türleri ölümcül olabilecek derecede tehlikelidir ve ekmeğimizde gelişen mantarın hangi türde olduğunu çıplak gözle anlamak imkansızdır.

Örneğin, Cladosporium türü mantarlar genelde zararsız olmalarına rağmen alerji tetikleyebilirler. Mikotoksin adlı zehirli metabolizma ürününü üreten 400 mantardan biri olan Penicillium crustosum ise kas krampları gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Küflü ekmek sağlığa zararlıdır.

Siyah ekmek küfü olarak da bilinen Rhizopus stolonifer mantarları özellikle bağışıklığı zayıf bireylerde zigomikoz ( ya da mukormikoz) adlı ölümcül olabilen enfeksiyona ve kalıcı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Küflü yiyecek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi riski olabilir. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.

Bahsi geçen ekmek riskli durumların oluşma ihtimali nadir olsa da küflü ekmek görüldüğünde zararsız olduğunu düşünmektense bunları hatırlamak daha doğru olacaktır.

Ekmeklerin küflenmemesi için ne yapmalıyız?

1-Ekmeklerin küflenmemesi için yapılması gereken , gün içinde yiyebileceğiniz kadar ekmek almak.

2-Ekmekler buzlukta saklanabilir. Yemek istediğinizde , 45 dk önce çıkarıp tüketebilirsiniz. İlk günkü kadar taze olacaktır.

KAYNAKLAR: BİLİMSEL DÜNYA, BİLİM VE TEKNİK

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

1 Yorum

Yorum Yap