Genel Uzay

Kızıl Gezegende Bulunan Su Kütlesi

Kraterin içerisinde dev bir buz gölü de bulunuyor.
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş
Bilim insanları Mars’ta ilk defa buz yüzeyin altında sudan oluşan geniş çaplı bir göl bulunduğunu duyurdu.
Bu keşif, dünyadan 55 milyon km uzaktaki esrarengiz Kızıl Gezegen’de bulunan sıvı haldeki en büyük su kütlesi oldu.
Kraterin içerisinde dev bir buz gölü de bulunuyor.
Kraterin içerisinde dev bir buz gölü de bulunuyor.

Avrupa Uzay Ajansı’ na (ESA) ait ve Mars etrafında bir yörüngede dolanan Mars Express isimli uzay aracının MARSİS isimli gözlem ekipmanı gezegenin güney kutbunun altında, sığ ancak çok geniş bir göl yapısının varlığına dair ciddi veriler elde etti. Bundan 3 yıl önce (2016) Mars yüzeyinde sıvıya benzer akıntıların olduğu belirlenmişti. Elbette bulunan şey bilmediğimiz anlamda sıvı su değildi. Ancak Mars’ın yüzeyinin altında gezegenin mevsimlerine bağlı değişimlerin olduğunu işaret eden (evet Mars’ın da mevsmleri var!) bir hareketliliğin yaşandığı açıkça ortadaydı. Mars’ın geney kutbundaki buzulların altında olduğu düşünülen göletler, kızıl gezegende suyun varlığına ilişkin bugüne kadarki en ciddi kanıt olarak karşımıza çıkıyor.

Keşfedilen göl, Mars'ın güney kutbunda buzların altında bulunuyor.
Keşfedilen göl, Mars’ın güney kutbunda buzların altında bulunuyor.

Gelecekte kurulması planlanan Mars kolonisinin ihtiyaç duyacağı sıvı su hazır. Ancak unutmamak gerekir ki suyu çıkarmak için yüzeyin 1,5 km altında inmek gerekiyor. Bugüne sahip olduğumuz teknoloji ile başka bir gökcismine gidip bu derinlikte bir kuyu açmak olanaksız görünüyor.

Nasıl Bulundu?

Keşif için Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars Express uydusundaki Marsis adlı radar sistemleri kullanıldı. Marsis radar sistemi gibi araçlarla Mars’ın yüzeyi ve yer altı gönderilen sinyaller ve geri dönen sinyallerle incelendi.

Radar verilerindeki sürekli beyaz çizgi Güney Kutbu’nun başını gösteriyordu. Bu da yufka görünümünde buzlu su ve toza işaret ediyor.Araştırmacılar bu kütlenin altında olağan dışı bir durum fark etti.

Keşif, Marsis radar sistemleri kullanılarak yapıldı.

Keşif, Marsis radar sistemleri kullanılarak yapıldı.

Araştırmanın başındaki isim İtalyan Ulusal Astrofizik Enstisüsü’nden Profesör Roberto Orosei, “Açık mavi olarak görünen alttan gelen yansımalar yüzeydeki yansımalardan daha güçlü. Bu da suyun varlığına işaret ediyor” dedi.

Göl, Mars’ın geçmişi ve geleceğine dair yaşam ihtimalini kuvvetlendirse de gölün özelliklerinin belirlenmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

KAYNAKLAR:

BİLİM VE TEKNİK, BBC

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap