Bugün Ne Oldu? Genel

1 Şubat 1958: Explorer 1′ in Atılışı

Explorer 1' in Atılışı
Tarafından yazılmıştır Halil Durmuş

Explorer 1, 31 Ocak 1958’de uzaya gönderildiğinde Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatılan ilk uyduydu. Sovyetler Birliği’nin Sputnik 1’in 4 Ekim 1957’de başlatılmasının ardından, ABD Ordusu Balistik Füze Ajansı bir uydu fırlatmaya yönlendirildi. Wernher von Braun yönetiminde geliştirilen Jüpiter C roketini kullanarak. Jet Tahrik Laboratuvarı, roketin yükü olarak görev yapacak yapay uyduyu tasarlama, inşa etme ve kullanma görevini aldı. JPL bu işi üç aydan daha kısa sürede tamamladı.

Ruslar 4 Ekim 1957’de 80 kilo ağırlığındaki “Sputnik 1″i hemen arkasından 3 Kasım’da da ağırlığı 508 kilo olan Sputnik 2’yi içinde Laika adlı bir köpekle uzaya fırlatmışlardı.

Bu sırada Amerika Birleşik Devletleri’nde de “Vanguard” diye adlandırılan bir uzay programı geliştiriliyordu. Amacı dünya çevresindeki yörüngelere çeşitli uydular göndermekti ki bunların ilki 1 kilo 470 gram ağırlığında ve 14,4 çapındaki “Vanguard 1” olacaktı. Öte yandan Amerika ordusu da, görevleri araştırma olan uydular üzerinde incelemeler yapmaktaydı. Bu bakımdan bu uydulara “Explorer (araştırıcı)” adı verilmişti.

Explorer 1 Atılışı

Ruslar’ın uzay yarışına Amerika Birleşik Devletleri’nden önce başlaması ve onları geçmesi büyük tepki yaptı. Amerikalılar daha fazla beklemeden 1 Şubat 1958’de “Explorer 1″i uzaya fırlattılar.

75 santim uzunluğunda 15,3 santim çapında bir boru biçiminde olan “Explorer 1″in ağırlığı 8 kilo 300 gramdı. İçinde biri içte diğeri dışta olmak üzere iki termometresi, göktaşlarının çarpmasını bildirecek bir mikrofon, bir kozmik ışın sayacı ve iki de radyo vericisi vardı.

Radyo vericilerinden biri onbeş gün, diğeri de dört ay sonra bozularak Amerikalılar’ın başına iş açtı ama bu, onun görevini yapmadığı anlamında yorumlanmadı.

Daha sonra uzaya gönderilen bir seri Explorer uydusunun en ünlüsü, gezegenler arası manyetik alanı ölçen “Explorer 1″dir.

Explorer 1, Dünya’ya 354 kilometre (220 mil) ve 2.515 kilometre (1,563 mil) kadar yaklaşan döngüsel bir yörüngede dönüyordu. Explorer 1 son iletimini 23 Mayıs 1958’de yaptı. Dünya atmosferine girdi ve 58 Mart’tan fazla yörüngeden sonra 31 Mart 1970’de yandı.

Bunlar da aynı gün oldu:
  • 1933 : Eskişehir Şeker Fabrikası’nın temeli atıldı.

Kaynakça: Space, NASA, Wikipedia

Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Explorer 1′ in Atılışı”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 20.

Yazar hakkında

Halil Durmuş

1996 yılının Mart ayında Trabzon’da dünyaya geldim. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Web sitemde ilgimi çeken konuları araştırarak yazılar paylaşıyorum.

Yorum Yap